Grupul petrolier rus Lukoil a respins, joi, acuzatiile de spalare de bani si evaziune fiscala fata de Petrotel-Lukoil si angajatii sai, facute de Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, se arata intr-un comunicat publicat de catre compania rusa, transmite agentia oficiala Tass, preluata de Agerpres.

LukoilFoto: Lukoil.com

'Lukoil opereaza in Romania din 1998 si este una dintre cele mai mari companii energetice de pe piata regionala. Lukoil este un contribuabil prompt la bugetul de stat si un furnizor de produse de calitate catre consumatorii romani', sustine grupul petrolier. De asemenea, Lukoil anunta ca intentioneaza sa faca apel la decizia procurorilor si ca se asteapta o ancheta obiectiva, in conformitate cu legislatia din Romania si Uniunea Europeana".

Separat, agentia rusa RIA Novosti, citand o sursa din interiorul subsidiarei din Romania a Lukoil, informeaza ca rafinaria Petrotel functioneaza in mod normal, in pofida sechestrului. 'Functionam in mod normal', a mentionat sursa, care a dorit sa-si pastreze anonimatul. Intrebata daca proprietatile companiei au fost inghetate, sursa a precizat 'nu inca'.

Miercuri, Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti au extins cercetarile fata de SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti si directorul acesteia, Bogdanov Andrey Iurevici, si sub aspectul infractiunii de folosire cu rea credinta a creditului societatii si o noua fapta de spalare de bani care ar fi dus la decapitalizarea societatii, prejudiciul estimat fiind de aproape 1,2 miliarde euro si peste 1,5 miliarde dolari.

Procurorii au dispus si extinderea masurilor asiguratorii, acestea fiind aplicate asupra unor bunuri apartinand Lukoil Europe Holdings BVATRIUM Olanda, pana la concurenta sumei de 2.007.103.675,74 euro, respectiv asupra conturilor bancare detinute de aceasta entitate juridica la banci comerciale situate in Regatul Unit si Olanda, asupra primelor de emisiune in cuantum de 1.880.931,388 lei precum si asupra unui numar de 176.840.629 actiuni, detinute de aceasta in cadrul S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploiesti.

Lukoil Romania este unul dintre liderii pietei petroliere romanesti, avand o cota de aproximativ 20% din piata totala de produse petroliere din Romania. In prezent, compania Lukoil Romania detine rafinaria Petrotel si comercializeaza carburanti printr-o retea de 300 de statii de distributie.