Rafinaria Lukoil din Ploiesti a fost capusata ani la rand de catre propriul actionar majoritar. Procurorii sustin ca rusii au folosit mai multe metode prin care si-au decapitalizat filiala din Romania, spaland in total peste 2 miliarde de euro. Banii sifonati din Romania au traversat mai multe state europene ca sa ajunga, in final, la companii offshore. Prin acest circuit, arata procurorii, rusii au evitat plata impozitelor in Uniunea Europeana, mutand profiturile in paradisurile fiscale, scrie RiseProject.

Pierderile strategice. Primul palier al fraudei il reprezinta contractele comerciale paguboase dintre rafinarie si alte filiale ale grupului Lukoil.

Potrivit anchetatorilor, operatiunile s-au derulat in ultimii ani cu o companie elvetiana, Litsaco SA - traderul asumat al grupului, manageriat chiar de directori ai Lukoil - dar si cu mai multe companii offshore apropiate Lukoil. Au castigat doar intermediarii, la ambele capete ale fluxului comercial: livrau titei la suprapret si-l cumparau apoi rafinat sub costul de productie. Astfel de contracte paguboase cu satelitii proprii au mentinut permanent rafinaria Lukoil din Ploiesti intr-o stare de faliment indus, in care statul nu a incasat impozitele cuvenite.

Stoarsa de bani, filiala romaneasca a Lukoil a fost obligata sa apeleze la imprumuturi pentru care a platit dobanzi de sute de milioane de euro. Iar imprumuturile au venit "in familie".

De la firma-mama si inapoi. Cei mai multi bani, aproape 1,6 miliarde de euro, au fost scosi din rafinaria romaneasca sub forma unor rambursari de imprumuturi catre actionarul majoritar inregistrat in Olanda: divizia Lukoil Europe Holdings care detine 97% din Petrotel-Lukoil Romania.

In acte, pretextul imprumuturilor a tinut de dezvoltarea societatii din Ploiesti. Apoi, in paralel, rusii sustineau ca isi capitalizeaza filiala locala cu sute de milioane, dar banii erau deturnati rapid, uneori chiar in aceeasi zi, luand drumul invers spre firma-mama. Toate aceste tranzactii se faceau cu o mare viteza. In total, in perioada 2011- 2014, rafinaria ploiesteana a facut plati externe in valoare de 15,5 mld de euro si incasari de 11,2 mld de euro. Banii s-au plimbat exclusiv in interioul grupului Lukoil, fiind eludate taxele datorate statului.

In plus, investitiile asumate oficial, prin care rusii au justificat transferurile bancare, nu s-au regasit in bilanturile firmei ce ar fi trebuit capitalizata.

Ce spun procurorii. Concluzia procurorului de caz suna in felul urmator: "(...)Prin circuitul sumelor de bani intrate si transferate prin conturile Petrotel detinute in Romania si Olanda, conturile din Marea Britanie ale furnizorului de materie prima Litasco SA Geneva si conturile din Letonia si Estonia ale societatilor offshore [￯] s-au spalat peste doua miliarde de euro, in principal cu scopul de a nu se realiza profit in statele Uniunii Europene, ci in state unde sistemul fiscal este relaxat sau state gen paradisuri fiscal."

Bancile din Letonia si Estonia sunt folosite deseori in mecanismele de spalare de bani ale afaceristilor rusi. Detalii, aici si aici.

Procurorii de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti au pus in miscare actiunea penala pentru tranzactiile din perioada 2011-2014 ale rafinariei Petrotel. Cu toate acestea, in ultimele doua sedinte AGA ale firmei care administreaza rafinaria, rusii au continuat sa foloseasca acelasi mecanism financiar.

Continuarea pe RiseProject.