O companie petroliera chineza a contactat LukOil pentru a initia negocieri in vederea vanzarii rafinariei din Romania, dar grupul rus a declinat oferta de discutii, afirma surse citate de Reuters, precizand ca scrisoarea de intentie a fost adresata in martie, potrivit Mediafax.

Potrivit Reuters, Ion Epureanu, directorul general al companiei Kajel Holdings Limited, cu sediul in Insulele Virgine britanice a transmis Lukoil, intr-o scrisoare din martie 2015, ca exista o oportunitate pentru initiarea discutiilor in vederea vanzarii rafinariei Petrotel Ploiesti.

Kajel Holdings a fost mandatata de compania China Peace Petroleum Group, cu sediul la Beijing, specializata in importul si exportul de produse petroliere.

Un purtator de cuvant al LukOil a confirmat primirea scrisorii, reiterand ca nu exista niciun plan de vanzare a rafinariei din Romania. Ion Epureanu a confirmat trimiterea scrisorii, fara insa a face comentarii. Reuters nu a putut lua legatura cu reprezentantii China Peace Petroleum Group.

Thomas Muller, vicepresedinte al LukOil, a confirmat saptamana trecuta ca au existat oferte pentru rafinaria de la Ploiesti, subliniind insa ca nu este de vanzare.

LukOil a cerut interventia Comisiei Europene in ancheta din Romania care vizeaza compania, argumentand ca este vorba de masuri impuse de "o instanta judiciara relativ mica" dar care au un "impact european". Thomas Muller, vicepresedintele LukOil, a atras atentia ca ar putea fi puse sub sechestru active in valoare de 2,2 miliarde de euro, inclusiv conturi bancare din Marea Britanie si Olanda. Muller a admis ca "nu exista o linie directa intre Comisia Europeana si o instanta judiciara din Romania", subliniind insa ca acuzatiile procurorilor romani sunt "nejustificate". "Am vrea sa vedem o implicare europeana in acest caz, deoarece avem de-a face cu o instanta relativ mica dar care ia decizii uriase, care au impact nu doar asupra unor active din Romania, ci si asupra unor active europene. Consideram ca nu este o situatie corecta", spunea reprezentantul LukOil.

Presedintele LukOil, Vagit Alekperov, i-a trimis acum doua saptamani o scrisoare lui Maros Sefcovic, vicepresedinte al Comisiei Europene responsabil de Energie, cerand "o investigatie mai transparenta, dat fiind ca activitatile constante ale rafinariei (vizate de ancheta din Romania - n.red.) au impact asupra alimentarii cu petrol in intreaga Uniune Europeana". Comisia Europeana a confirmat primirea scrisorii din partea Lukoil, precizand ca analizeaza situatia.