Toshiba este subiectul celui mai mare scandal financiar din Japonia ultimilor ani, iar seful companiei si alti cativa executivi si-au dat demisia dupa ce un raport independent a aratat ca gigantul japonez si-a "umflat" cu 1,1 miliarde euro profiturile in ultimii sase ani, scrie AFP. Toshiba are afaceri de 48 miliarde euro/an si peste 200.000 de angajati.

-Foto: Toshiba

Hisao Tanaka, directorul general al conglomeratului nipon, a decis sa-si dea demisia, alaturi de presedintele consiliului de administratie, de un consilier special si de alti cinci membri ai consiliului.

Neregulile contabile sunt uriase: 1,1 miliarde euro si acopera sase ani (aprilie 2008-martie 2014). Raportul arata ca directorii au stabilit tinte financiare dure diviziilor grupului, iar pentru a le atinge, sefii au decis sa raporteze date contabile eronate.

Sefii companiei au stabilit tinte nerealist de dure dupa accidentul de la Fukushima in 2011, iar pentru ca aceste obiective sa fie indeplinite, neregulile contabile au devenit si mai semnificative. In plus, in cultura de business din Japonia, sefii unei companii au o atat de mare autoritate, incat angajatii apeleaza la aproape orice mijloace pentru a atinge obiectivele setate la nivel inalt.

Scandalul este cel mai mare din Japonia in ultimii patru ani, de la incidentele cu Olympus care a "mascat" pierderi de 1.7 miliarde dolari.