ANAF a anuntat ca a pus popriri pe conturile RATB si TVR. Fiscul spune intr-un comunicat ca a luat aceasta masura dupa inventarierea datoriilor la buget ale celor doua mari companii de stat. ANAF anunta ca in perioada urmatoare va popri conturile tuturor marilor contribuabili care inregistreaza datorii catre bugetele de stat, in functie de vechimea arieratelor.

Reamintim ca TVR a incheiat anul 2014 cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, in conditiile in care Televiziunea Romana a avut, anul trecut, venituri totale de 544,2 milioane de lei si cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei, potrivit cifrelor furnizate de reprezentantii institutiei pe 6 aprilie, intr-o conferinta de presa la care a participat si Stelian Tanase. In conferinta de presa au fost prezentate cifrele din raportul SRTv pe anul trecut.

Tot atunci, reprezentanti ai TVR au anuntat ca datoriile totale ale Televiziunii Romane erau, la sfarsitul anului 2014, de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat.

UPDATE Intr-un comunicat oficial transmis HotNews.ro, reprezentantii RATB spun ca Regia are o datorie de 272 milioane lei catre ANAF.

"Regia Autonoma de Transport Bucuresti a luat la cunostinta despre documentul emis de ANAF, prin care s-a luat masura indisponibilizarii sumelor existente in conturile bancare ale RATB, precum si a sumelor care urmeaza a fi obtinute din incasarile zilnice. La data de 20.07.2015, RATB se inregistra cu datoria de 272.431.800 lei. Aceasta suma provine din taxa pe valoarea adaugata care include si subventia acordata beneficiarilor de gratuitati si reduceri (pensionari, elevi, studenti etc), in conformitate cu H.C.G.M.B. nr 139/2006, pentru perioada septembrie 2007- martie 2013. In prezent, acest debit calculat de ANAF este contestat in instanta de catre RATB, aflandu-se in faza de recurs", se arata in comunicatul RATB.

...........................................................................................

Cornel Pieptea, viceprimarul Capitalei, a declarat pentru HotNews.ro ca ANAF a pus poprire pe conturile RATB pentru 84 milioane lei dintr-o datorie totala de circa 230 milioane lei. "Este vorba de 84 milioane lei din cele 230 milioane lei pe care RATB o datoreaza ANAF pentru TVA-ul din gartuitatile acordate pensionarilor in 2007. RATB a atacat in instanta aceasta decizie a ANAF, dar nu a avut castig de cauza", a explicat Pieptea.

Acesta a declarat ca deocamdata RATB nu este afectata deoarece poate face platile din trezorerie, insa pe termen lung lucrurile se schimba.

La inceputul acestui an RATB avea o datorie de circa 230 milioane lei catre ANAF, sumele provenind in mare parte din TVA-ul perceput pentru gratuitatile acordate elevilor si pensionarilor. Cornel Pieptea, viceprimar al Capitalei, declara la inceputul acestui an pentru HotNews.ro ca Primaria Capitalei nu acopera sumele pentru acordarea gratuitatilor si nu exista o evidenta a pensionarilor care folosesc aceste gratuitati pentru calcularea sumelor ce trebuie decontate. Din aceasta cauza RATB a ajuns sa aiba o datorie de peste 200 de milioane de lei la ANAF.

"Problemele cele mai mari sunt legate de sistemul de gratuitati, gratuitati pe care municipalitatea nu le acopera, dar pentru care RATB trebuie sa plateasca TVA-ul aferent. Si avem deja o decizie a ANAF prin care se imputa RATB-ului TVA de 80 milioane pe ultimii 5 ani, si se solicita dobanzi si penalitati de 150 milioane lei. Deci discutam de o suma de aproxomativ 234 milioane lei. Este o suma colosala. Deci, municipalitatea a zis ca acorda niste gratuitati dar nu a dat bani pentru ele. Nu exista o evidenta clara a acestor cheltuieli. RATB a contestat aceasta decizie si se afla in instanta. Daca va pierde, trebuie sa plateasca aceasta suma. Atat timp cat Primaria nu va dori sa spuna explicit modul in care se calculeaza gratuitatile si MF va considera ca toti pensionarii circula cu RATB-ul, ANAF va cere TVA pentru toti cei 400.000 de pensionari. La RATB nu exista nicio evidenta a pensionarilor care circula cu transportul in comun deoarece ei nu sunt obligati sa valideze cand circula cu transportul in comun, ei circula cu cuponul de pensie. Sunt aspecte care sunt cunoscute, dar Primaria care a dat gratuitatea si trebuie sa reglementeze nu este interesata sa rezolve aceasta problema", a explicat Cornel Pieptea la vremea respectiva.