Statul roman a facut toate demersurile legale in ceea ce priveste proiectul de la Rosia Montana si se va apara in instanta, a declarat vineri, la Alba Iulia, ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu, comentand anuntul facut de compania canadiana Gabriel Resources, care a informat ca a depus o cerere de arbitraj impotriva Romaniei la Centrul International de Solutionare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID), informeaza Agerpres.

'Statul roman a facut toate demersurile si si-a indeplinit absolut, conform legii, toate atributiile. (...) Noi ne vom apara, bineinteles, si vom depune toate probele noastre in instanta', a spus ministrul Mediului, mentionand ca oricine se poate adresa unei instante sau, in cazul de fata, unei comisii de arbitraj.

Gratiela Gavrilescu a amintit faptul ca Guvernul a trimis documentele referitoare la exploatarea de la Rosia Montana si Parlamentului, pentru ca acesta sa se poata exprima in ceea ce priveste subiectul.

Intrebata daca s-ar mai putea relua procedura de evaluare la Rosia Montana, ministrul Gratiela Gavrilescu a raspuns ca, din punctul sau de vedere, aceasta a fost efectuata.

'Procedura de evaluare a fost o data facuta, a fost o data analizata. Atat timp cat Guvernul a trimis catre Parlament sa analizeze si a avut loc si o comisie pe proiectul Rosia Montana, eu nu stiu, din punct de vedere al nostru, daca am mai putea sa mai ne intoarcem la ceva la care deja am facut', a aratat ministrul Mediului.

La randul sau, presedintele Agentiei Nationale de Protectia Mediului, Toma Petcu, a aratat ca decizia adoptata de Comisia parlamentara constituita in cazul Rosia Montana este una clara, 'deasupra Guvernului, deasupra Ministerului Mediului, deasupra Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului sau APM Alba'.

Gabriel Resources Ltd. a anuntat ca a depus o cerere de arbitraj in fata World Bank's International Centre for Settlement of Investment Disputes ("ICSID") impotriva Romaniei, pentru nedemararea proiectului de exploatare aurifera de la Rusia Montana