Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu, a declarat vineri, la Alba Iulia, ca spera ca legea privind interzicerea exportului temporar de masa lemnoasa sa fie votata cel tarziu la sfarsitul lunii septembrie.

Parlamentul ar putea legifera interzicerea exportului de lemneFoto: HotNews.ro

Ministerul Mediului a propus prin proiectul de lege ca exportul de masa lemnoasa sa fie stopat pentru o perioada de patru luni de zile, documentul fiind adoptat de Senat in procedura de urgenta, cu mai multe amendamente, si urmand sa intre in dezbaterea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputatilor.

'Eu sper ca tot in sistem de urgenta o sa treaca si la Camera Deputatilor; bineinteles amendamentele care au fost facute de senatori sa fie preluate de catre deputati si adaugate si altele, in cazul in care se vor dori si vor fi si acceptate. Sa vedem, undeva cel tarziu la sfasitul lunii septembrie, ca aceasta lege se va finaliza, va putea sa fie trimisa presedintelui sa fie promulgata, sa apara in Monitorul Oficial si pe termenul pe care legiuitorul il va stabili - un termen temporar de patru, de cinci, de sase luni - noi am propus patru luni, exportul de masa lemnoasa sa fie interzis', a spus Gratiela Gavrilescu.

Ministrul Mediului a mai aratat ca, anual, in Romania se taie ilegal circa 8,8 milioane de metri cubi de masa lemnoasa, statul fiind pagubit de 1,5 miliarde lei.

In acest context, Gratiela Gavrilescu a aratat ca din septembrie va fi infiintata Garda Forestiera, institutie care va avea rolul de controla tot ceea ce se intampla in paduri, indiferent de forma de proprietate a acestora, scopul final fiind stoparea taierilor ilegale.

Un proiect de lege depus de mai multi deputati PC-PLR propune interzicerea exportului de busteni, cherestea si lemn de foc pe o perioada de cinci ani,initiatorii aratand ca sustinerea necontrolata a exportului de material lemnos poate sa incurajeze taierile ilegale de paduri.

Pe de alta parte, premierul Victor Ponta a anuntat, in 13 mai, ca Guvernul intentioneaza sa interzica, pe o perioada limitata, exporturile de orice fel de masa lemnoasa neprelucrata, procedura fiind pregatita printr-un proiect de ordonanta de urgenta.

In 16 mai, Ministerul Mediului a prezentat un proiect de ordonanta de urgenta care stabilea ca exportul de materiale lemnoase, sub forma de busteni, cherestea si lemn de foc, va fi suspendat pana la 31 august.

In 20 mai, premierul Victor Ponta a anuntat insa ca suspendarea exportului de lemne neprelucrate va fi promovata nu prin ordonanta de urgenta, ci prin proiect de lege, pentru a fi cat mai putin criticabil de catre institutii internationale sau companii, act normativ care va fi avizat in interval de cate o saptamana in fiecare dintre cele doua Camere ale Parlamentului.