Reuters: GSK se confrunta cu noi acuzatii de coruptie, de aceasta data in Romania
Una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, GlaxoSmithKline, care a primit o amenda record anul trecut de 3 miliarde de yuani (483 milioane dolari) pentru coruptie in China, se confrunta cu noi acuzatii de dare de mita catre medici in Romania, scrie Reuters.
Intr-un email de avertizare trimis luni conducerii GSK, compania este acuzata de plati necuvenite catre doctorii romani. O copie a acestui email a ajuns in posesia Reuters.
GSK ar fi platit sute de medici romani intre 2009 si 2012 pentru prescrierea medicamentelor sale, inclusiv tratamentele pentru prostata Avodart si Duodart, dar si Requip pentru Parkinson.
Potrivit e-mailului, medicii erau platiti teoretic pentru diferite discursuri. Trei medici din sase au tinut un singur discurs, desi au fost platiti pentru mai multe, in timp ce ceilalti trei, inclusiv cel mai bine platit, nu au tinut niciun discurs.
Compania a oferit medicilor multe calatorii internationale si a facut platile catre ei sub pretextul participarii la consiliile consultative.
GlaxoSmithKline (GSK), a anuntat la sfarsitul lui 2013 ca nu va mai finanta participarea medicilor la congrese si nici nu-i va mai plati pentru a tine prezentari despre medicamente. GSK a efectuat in China catre oficiali guvernamentali si medici plati de peste 500 milioane de dolari pentru a-si creste vanzarile.

Beatrice Mahler: O parte din personalul ATI a abandonat lupta. Nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav
Aproape 4 milioane de tineri (18-34 de ani) locuiesc cu părinții. Iar motivele lor nu sunt doar economice...
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
sigur avem 2-3 comentarii
Din cauza birocratiei si reglementarilor divergente, sistemul de sanatate din Romania este haotic.
Daca te duci la spital si ceri un citostatic, iti spun ca nu a mai ramas deloc, insa daca dai o spaga persoanei potrivite, citostaticul apare din senin.
Oncologul cere medicamentul de la Farmacia spitalului. Farmacia nu il are si face solicitare catre directorul Spitalului, care trimite solicitarea mai departe in Ministerul Sanatatii catre functionarii din doua Directii. Acestia trimit mai departe solicitarea catre Unifarm, aflat in subordinea Ministerului, care este obligat prin lege sa asigure cu medicamente reteaua sanitara. Unifarmul ar trebui sa aduca aceste medicamente lipsa din strainatate, dar nu le poate importa pentru ca “plata catre distribuitorii straini trebuie facuta pe loc” si nu are suficiente fonduri.