Fitch Ratings a confirmat calificativul Rompetrol pentru datoriile pe termen lung la "B minus" si il mentine sub supraveghere, cu perspectiva pozitiva, dupa ce KazMunaiGaz a anuntat finalizarea preluarii a 75% din actiunile companiei. Potrivit unui comunicat al agentiei de evaluare financiara, ratingul reflecta sprijinul potential pe care l-ar putea primi Rompetrol din partea companiei cazahe, ce are un profil financiar mai bun.

Fitch a plasat sub supraveghere ratingul Rompetrol in data de 28 august, dupa anuntarea achizitiei a 75% din actiunile societatii de catre compania petroliera controlata de statul kazah.

O revizuire in sens pozitiv a calificativului depinde de strategia financiara adoptata pentru Rompetrol dupa preluare, precum si de legaturile legale, operationale si strategice dintre Rompetrol si noul actionar majoritar.

Ratingul, care in prezent reflecta gradul ridicat de indatorare financiara, gradul redus de acoperire a dobanzilor si riscurile refinantarii, ar putea fi imbunatatit daca Rompetrol isi imbunatateste structura capitalului. De asemenea, finantarea programului de investitii pentru urmatorii cinci ani si strategia de dezvoltare ar putea influenta ratingul companiei petroliere.

Conform comunicatului, Fitch va revizui ratingul Rompetrol dupa ce planul de afaceri si strategia grupului vor fi facute publice.

Principalul activ al grupului Romperol este Petromidia, a doua mare rafinarie din Romania. Aceasta are o capacitate de patru milioane de tone de titei pe an, aproximativ 30% din capacitatea de rafinare a pietei locale. De asemenea, grupul opereaza peste 600 de benzinarii prin subsidiarele sale din Romania, Franta, Bulgaria, Albania, Georgia si Ucraina.