Actionarii OMV Petrom (SNP) au aprobat, marti, listarea secundara a companiei pe bursa de la Londra, la propunerea Fondului Proprietatea (FP), mandatul acordat in acest sens conducerii companiei de petrol si gaze urmand sa fie valabil pana la sfarsitul anului urmator, informeaza Mediafax.

In favoarea propunerii de listare la Londra au votat actionarul majoritar al companiei, grupul austriac OMV, si Fondul Proprietatea. Statul roman, care controleaza prin intermediul Ministerului Energiei un pachet de peste 20% din titlurile OMV Petrom, nu a sustinut listarea pe piata britanica, reiese dintr-un raport transmis de OMV Petrom Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

MEDIAFAX a transmis, anterior anuntului OMV Petrom, citand surse, ca actionarii au aprobat listarea secundara a companiei.

La adunare au fost prezenti actionari reprezentand 93,34% din capitalul social, iar listarea secundara a fost aprobata cu actiuni reprezentand 72,7% din capitalul social, putin peste pachetele insumate controlate de OMV si Fondul Proprietatea.

Mandatul acordat directoratului OMV Petrom pentru a intreprinde demersurile necesare listarii este valabil pana la 31 decembrie 2016.

De asemenea, actionarii OMV Petrom au votat numirea lui Rainer Seele ca nou membru in Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, cu un mandat valabil pana in aprilie 2017. Seele, noul director general al grupului OMV, a preluat in iulie conducerea Consiliului de Supraveghere al Petrom, inlocuindu-l pe Gerhard Roiss, predecesorul sau si la conducerea OMV, dupa ce acesta a demisionat cu doi ani inainte de incheierea mandatului.

Fondul Proprietatea a propus, in august, actionarilor OMV Petrom listarea companiei de petrol si gaze pe bursa de la Londra, printr-o emisiune de certificate de depozit avand la baza actiuni ale companiei, si a informat separat ca analizeaza variante pentru reducerea participatiei detinuta la companie prin vanzarea unui pachet de cel putin 4% din actiunile OMV Petrom, astfel incat sa-si reduca detinerea de la 19%, in prezent, la sub 15%.

La scurt timp de la convocarea AGA, OMV, actionarul majoritar al companiei, a anuntat, raspunzand unei intrebari MEDIAFAX, ca sustine listarea.

"Vedem beneficiile unui program de GDR-uri in ceea ce priveste cresterea vizibilitatii pentru OMV Petrom si imbunatatirea lichiditatii totale la tranzactionare, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra actionarilor", a afirmat Robert Lechner, purtator de cuvant al grupului austriac.

Alte avantaje ale operatiunii sunt, potrivit FP, diversificarea bazei de actionari si extinderea acoperirii de catre brokerii internationali.

OMV este actionarul majoritar al OMV Petrom, cu o participatie de 51,01%, in timp ce Fondul Proprietatea are o detinere de 19%, iar statul roman are 20,6%.