Boeing a primit miercuri o comanda de 300 de avioane de la companii din China, la un pret de catalog de 38 de miliarde de dolari, marcand un record in industria aeronautica, scrie AFP, care noteaza ca gigantul american va deschide prima sa uzina in a doua economie a lumii.

Constructorul american a facut acest anunt in cadrul vizitei de stat a presedintelui chinez Xi Jinping in Statele Unite.

In cadrul vizitei premierului chinez Li la sediul Airbus din Toulouse, in iulie, a fost semnat un contract de achizitie a 75 de aparate A330 in valoare de 18 miliarde de dolari.

Boeing a incheiat acest contract cu centrala de achizitii China Aviation Supplies Holding Company (CASC) pentru companiile aeriene chineze (Air China, China Southern Airlines et China Eastern Airline...) si pentru firmele de leasing ICBC Financial si CDB (China Developement Bank) Leasing.

Contractul il depaseste pe cel de 26,5 miliarde de dolari pentru 250 aparate A320neo confirmat la jumatatea lui august de compania indiana low-cost IndiGo.

Pretul final al contractului semnat de Boeing ar putea sa fie mai mic, in conditiile in care producatorii acorda adeseori reduceri in negocierile finale.