Grupul Teamnet, unul dintre principalii integratori IT&C din regiune, anunta ca va integra elemente precum calculatorul de bord, sistemul de senzori si sistemul computerizat de navigatie pentru o drona numita Signus care va fi produsa in colaborare cu Airbus. Teamnet a avut anul trecut o cifra de afaceri in valoare de 93 milioane euro. Compania a facut pana in 2011 parte din grupul Asesoft fondat de Sebastian Ghita, insa a spus in repetate randuri ca de cativa ani nu mai are legatura cu controversatul om de afaceri.

Aeronava SignusFoto: TeamNet

Compania dezvolta si integreaza urmatoarele elemente: calculatorul de bord, sistemul de senzori necesar pentru colectarea datelor, sistemul computerizat de navigatie si platforma aeriana. Airbus Defence & Space va furniza solutia de transmisie de date securizate de banda larga si sistemul de misiune, precum si expertiza sa in integrare si operare, se mentioneaza intr-un comunicat de presa.

Prototipul Signus a fost conceput pentru a opera la o viteza maxima de 230km/h. Cu o sarcina maxima la decolare de 100 kilograme, Signus va putea atinge un plafon de 3.000 metri. Sistemul este interoperabil cu aceeasi statie de comanda si control cu care este operata aeronava Hirrus, oferind clientilor atat capabilitati tactice, cat si operationale.

Aeronava fara pilot va desfasura actiuni complexe de monitorizare si colectare a datelor in timp real de la sol, cu mari beneficii in domenii precum situatiile de urgenta, agricultura, protectia mediului, transport sau energie, dar si in siguranta nationala si de frontiera.

De exemplu, Signus va fi capabil sa colecteze date in timp real in situatii de urgenta, precum incendii, inundatii sau alunecari de teren, va supraveghea si monitoriza mediul si schimbarile climatice, flora si fauna in ariile protejate, nivelurile de poluare din atmosfera, traseele de transport rutier, feroviar sau maritim, precum si infrastructuri critice.

Teamnet Group investeste anual peste 10% din cifra de afaceri in proiecte de cercetare si dezvoltare.