Falimentul celei de-a doua companii aeriene rusesti, Transaero, care se confrunta cu grave dificultati financiare, este "singura solutie posibila", dupa ce o tentativa de salvare din partea Aeroflot a esuat, a confirmat vineri ministrul Economiei, Alexei Uliukaiev, citat de AFP.

"Nu exista alta posibilitate: tentativele de a gasi o alta posibilitate nu au fost incununate cu succes", a declarat el, pentru agentiile rusesti de presa. "De aceea plecam acum de la faptul ca este singura optiune posibila".

Guvernul a ordonat la inceputul lui septembrie Aeroflot, companie controlata in majoritate de stat, sa preia pentru o rubla compania creata in 1991, sufocata de prabusirea rublei si de criza economica. Dar Aeroflot nu a reusit sa obtina cota de capital vizata si nici sa ajunga la un acord cu bancile in ceea ce priveste datoriile foarte mari ale companiei, astfel incat a renuntat, joi seara.

Ministrul Transporturilor, Maxime Sokolov, a anuntat ca Transaero nu mai are voie sa vanda niciun bilet. In ceea ce priveste posibilitatea unui faliment, acesta a raspuns ca demersul revine creditorilor, care trebuie sa sesizeze justitia.

Surse citate de presa rusa spun ca falimentul este cert dupa esecul planului de salvare de catre Aeroflot si ca autoritatile s-au resemnat.

Potrivit agentiilor rusesti, banca Alfa Bank a sesizat deja un tribunal de arbitraj pentru a cere falimentul.

Investitorii par sa fi renuntat si ei la sperante, in conditiile in care actiunile Transaero cadeau cu 30,77% vineri, in jurul orei 08,00 GMT.

Potrivit vicepremierului Olga Golodets, companiile concurente, cu Aeroflot in frunte, si-au dat acordul pentru a prelua "o mare parte" dintre cei 10.000 de angajati ai Transaero.