Ziua de lucru de opt ore nu s-a schimbat prea mult de cand Henry Ford a introdus-o in fabricile sale, dar acum, in Suedia, programul de sase ore devine unul din ce in ce mai comun, scrie fastcoexist.com.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Cred ca ziua de munca de opt ore nu este asa eficienta asa cum se crede. A ramane concentrat pe o anume munca timp de opt ore este o provocare majora. Pentru a face fata amestecam munca cu alte lucruri si luam pauze pentru a face ziua mai usor de indurat. In acelasi timp, avem probleme cu viata personala din afara muncii", spune Linus Feldt, directorul unei companii din Stockholm ce dezvolta aplicatii software.

Filimundus a trecut la programul de sase ore anul trecut, cerand angajatilor sa renunte la site-urile de socializare si la alte lucruri personale care distrag atentia.

"Impresia mea este ca acum e mai usor sa se concentreze pe munca ce trebuie facuta, au energia sa o faca si le mai ramane si energie cand parasesc biroul", a apreciat Feldt.

La fel a procedat si Brath, un alt start-up din domeniul IT, care a ajuns la concluzia ca acum poate angaja mai usor personal si ca angajatii le sunt mai fideli.

"Credem ca o data ce te-ai obisnuit sa ai timp pentru familie, sa iei copii de la gradinita, sa ai timp sa te antrenezi pentru o cursa sau pur si simplu sa gatesti acasa, nu vei mai vrea sa pierzi asta", apreciaza seful executiv al companiei ce a a trecut la programul de sase ore acum trei ani.

Fenomenul se extinde si in sectorul public. Intr-un experiment recent, asistentele dintr-o institutie pentru pensionari au putut sa treaca la programul de sase ore pentru acelasi salariu, ceea ce s-a tradus prin costuri mai mari cu personalul.

Dar costurile par sa fi fost compensate mai buna ingrijire acordata, in conditiile in care asistentele nu mai erau asa epuizate de munca.