Dupa ce in luna septembrie a cheltuit peste doua miliarde de dolari pentru cumpararea unor noi companii miniere, concernul rus Mechel intentioneaza sa isi unifice activitatile din domeniu. In perspectiva, se intentioneaza listarea la bursa din Torino. Mechel are si afaceri in Romania.

In septembrie, Mechel a platit doua miliarde de dolari pentru achizitionarea companiilor miniere Iakutugol si Elgaugol, iar acum se gindeste la posibilitatea de a atrage investitori in afacerile sale miniere.

Una din variante poate fi unificarea tuturor activelor de carbune intr-o singura companie si lansarea unei oferte publice de actiuni.

Actiunile pot fi plasate la bursa din Toronto, unde sunt cotate cele mai mari companii miniere din lume.

In timpul unei recente vizite a premierului rus, Viktor Zubkov, in Canada, principalul actionar al Mechel – Igor Ziuzin, a vizitat Bursa din Toronto. „Este un proces normal. Suntem deja prezenti la Bursa din New York si examinam si alte variante”, spune purtatorul de cuvint al companiei, Ilia Jitormirski. El a subliniat, ca deocamdata nu a fost luata nici o decizie ferma, hotarirea definitiva urmind a fi adoptata in a doua jumatate a anului 2008, scrie RBK-Daily.

Mechel reuneste citeva intreprinderi metalurgice si miniere, printre care Combinatul metalurgic Celiabinsk, casa de comert Mechel, societatea Iujnii Kuzbass, Iujuralnikel, Mechel Trading, Mechel Nemunas (Lituania), uzinele Mechel Tirgoviste si Mechel Cimpia Turzii.