Romania se afla in topul tarilor cu cei mai multi tineri someri din Uniunea Europeana, 20,7% dintre persoanele sub 25 de ani neavand un loc de munca in luna octombrie, potrivit datelor Institutului European de Statistica. Singura tara membra cu un nivel mai mare al somajului in randul tinerilor sub 25 de ani fiind Grecia. Pe ansamblu, rata somajului in Romania fost de 7,3%, nivel similar cu cel din luna anterioara, insa a crescut cu 0,1% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2006.

In Uniunea Europeana, rata somajului a fost de 7%, la fel ca in septembrie, iar in zona euro somajul a fost de 7,2%, comparativ cu 7,3% luna trecuta. In luna octombrie, cea mai mica rata a somajului se inregistra in Danemarca (2,9%) si Olanda (3,1%), iar cea mai mare in Slovacia (11,2%) si Polonia (8,8%).

Potrivit Eurostat, in 23 de tari ale Uniunii s-a observat scaderea ratei somajului in perioada octombrie 2006 - octombrie 2007, iar in patru tari acest indicator a inregistrat cresteri. Cea mai pronuntata scadere a avut loc in Polonia, de la 12,6% la 8,8%, si in Cehia, de la 6,7% la 5%. Cea mai mare crestere s-a inregistrat in Portugalia, de la 7,8% la 8,5%, si Irlanda, de la 4,2% la 4,4%.

La nivelul celor 27 de state membre ale UE, 14,7% dintre tinerii sub 25 de ani nu aveau un loc de munca in luna octombrie, fata de 16,6% in aceeasi luna a anului trecut. Cea mai mica rata a somajului in randul tinerilor se inregistra in Norvegia (5,2%), Danemarca (6,2%) si Austria (8,3%), iar cea mai mare era in Grecia (22,9%), Romania (20,7%) si Franta (19,3%).

Rata somajul in randul barbatilor a scazut in perioada mentionata de la 7,3% la 6,4%. In ceea ce priveste femeile acest indicator a inregistrat un declin de la 8,5% la 7,6%.

Eurostat estimeaza ca in Uniunea Europeana existau in luna octombrie 16,5 milioane de someri, comparativ cu 18,4 milioane in luna octombrie a anului trecut.

Metode de calculare a somajului: Eurostat & INS

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), rata somajului in luna septembrie a fost de 3,9%, in raport cu populatia activa, insa cele doua institutii calculeaza aceste date in mod diferit.

INS calculeaza somajul in doua moduri. In cadrul primului mod, care se calculeaza lunar, se raporteaza somerii inregistrati la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca la totalul populatiei active.

Cel de-al doilea mod se face trimestrial si se calculeaza dupa un model al Biroului International al Muncii (BIM). Somajul in sens BIM se bazeaza pe cercetare statistica si consta intr-un sondaj desfasurat la domiciliu din care rezulta numarul somerilor si cel al populatiei active.

Eurostat insa, calculeaza rata somajului folosind o metoda care inglobeaza cele doua moduri ale INS, iar rezultatul este prezentat lunar.