KPMG: Afacerile de familie europene - tot mai increzatoare, in ciuda concurentei crescute
Afacerile de familie au o prezenta puternica in Europa (peste 14 de milioane de afaceri de familie in UE) si asigura o mare parte din locurile de munca (peste 60 de milioane de locuri de munca in sectorul privat, respectiv in medie 40-50% din toate locurile de munca), potrivit unui comunicat al KPMG.
La doi ani dupa prima lansare a Barometrului, numarul de societati care sunt optimiste in estimarile lor s-a ridicat la 75%, firmele mici fiind usor mai putin optimiste decat cele mari.
Cresterea concurentei, mentionata de 37% dintre respondenti, a ajuns pe primul loc in lista provocarilor majore cu care se confrunta afacerile de familie.
O alta provocare este angajarea de oameni cu calificarea adecvata, 33% dintre aceste firme fiind preocupate de capacitatea companiei de a concura pentru a recruta si mentine personal calificat.
Sondajul arata, de asemenea, ca intreprinderile de familie isi planifica strategia de viitor pe termen lung. 41% dintre companiile intervievate au in plan o schimbare strategica in urmatoarele douasprezece luni. Din acest grup, 26% intentioneaza sa transmita managementul afacerii la generatia urmatoare, iar 20% intentioneaza sa transfere proprietatea (respectiv, prima si a treia optiune in clasamentul schimbarilor preconizate).
58% dintre respondenti au raportat o crestere a cifrei de afaceri, 26% au indicat ca si-au mentinut cifra de afaceri iar 16% au raportat o scadere a cifrei de afaceri.
European Family Business - EFB este federatia asociatiilor nationale care reprezinta intreprinderi de familie si are o cifra de afaceri totala de 1 trilion de euro, 9% din PIB-ul european.
Barometrul Afacerilor de Familie Europene a fost realizat pe baza raspunsurilor oferite in cadrul unui sondaj on-line la 1.401 chestionare, care au fost completate si primite de la afaceri de familie din peste 25 de tari europene, inclusiv Romania; aceasta a patra editie a fost deschisa intre 1 mai si 5 iulie 2015.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri