Majoritatea afacerilor de familie sunt foarte optimiste in legatura cu perspectivele lor de viitor, in ciuda concurentei in crestere, arata cea de-a patra editie a Barometrului Afacerilor de Familie Europene, lansata de KPMG si European Family Business (EFB).

Afacerile de familie au o prezenta puternica in Europa (peste 14 de milioane de afaceri de familie in UE) si asigura o mare parte din locurile de munca (peste 60 de milioane de locuri de munca in sectorul privat, respectiv in medie 40-50% din toate locurile de munca), potrivit unui comunicat al KPMG.

La doi ani dupa prima lansare a Barometrului, numarul de societati care sunt optimiste in estimarile lor s-a ridicat la 75%, firmele mici fiind usor mai putin optimiste decat cele mari.

Cresterea concurentei, mentionata de 37% dintre respondenti, a ajuns pe primul loc in lista provocarilor majore cu care se confrunta afacerile de familie.

O alta provocare este angajarea de oameni cu calificarea adecvata, 33% dintre aceste firme fiind preocupate de capacitatea companiei de a concura pentru a recruta si mentine personal calificat.

Sondajul arata, de asemenea, ca intreprinderile de familie isi planifica strategia de viitor pe termen lung. 41% dintre companiile intervievate au in plan o schimbare strategica in urmatoarele douasprezece luni. Din acest grup, 26% intentioneaza sa transmita managementul afacerii la generatia urmatoare, iar 20% intentioneaza sa transfere proprietatea (respectiv, prima si a treia optiune in clasamentul schimbarilor preconizate).

58% dintre respondenti au raportat o crestere a cifrei de afaceri, 26% au indicat ca si-au mentinut cifra de afaceri iar 16% au raportat o scadere a cifrei de afaceri.

European Family Business - EFB este federatia asociatiilor nationale care reprezinta intreprinderi de familie si are o cifra de afaceri totala de 1 trilion de euro, 9% din PIB-ul european.

Barometrul Afacerilor de Familie Europene a fost realizat pe baza raspunsurilor oferite in cadrul unui sondaj on-line la 1.401 chestionare, care au fost completate si primite de la afaceri de familie din peste 25 de tari europene, inclusiv Romania; aceasta a patra editie a fost deschisa intre 1 mai si 5 iulie 2015.