Novo VLTech Solutions SRL, parte a grupului de firme Novomatic, sustine printr-un comunicat de presa ca Loteria Romana are obligatia de a pune la dispoziti locatii pentru amplasarea a 10.000 de terminale de videoloterie, conform contractului de asociere in participatie semnat in 2013 intre cele doua parti. Novo VLTech Solutions trebuie sa vina cu aparatele, iar Loteria Romana cu agentiile. Insa, Loteria nu si-a fi indeplinit partea din contract punand la dispozitie doar jumatate din locatii, motiv pentru care nu si-a primit cele 75 de milioane de euro, cat reprezenta venitul minim garantat, mai sustine Novo VLTech Solutions.

Novo VLTech Solutions ar fi trebuit sa inlocuiasca aparatele deja existente la momentul incheierii contractului, adica cele instalate in urma unui alt parteneriat care a durat 10 ani intre Loteria Romana si firmele grecesti Intracom si Intralot, si o alta firma Lotrom, in calitate de furnizor de echipamente. Dupa 10 ani, in 2013, contractul cu grecii a expirat, fiind inlocuit cu altul, incheiat firma din grupul Novomatic. Interesant este ca in 2012-2013 detinea deja circa 7.000 de terminale instalate in urma vechiului contract.

UPDATE De altfel si contractul cu grecii prevedea livrarea a 10.000 de aparate. Daca nu au livrat cele 10.000 de terminale de videoloterie, contractul nu a fost respectat. Daca le-au livrat, atunci Novomatic avea automat la dispozitie si spatiile necesare. Nu trebuia decat sa inlocuiasca aparatele vechi cu altele noi. Practic, existau deja trei sferturi din locatii asigurate pentru instalarea aparatelor pe care trebuie sa le aduca Novo VLTech Solutions. Acum, Novo VLTech Solutions afirma ca Loteria a asigurat pana acum doar jumatate din locatii. Potrivit unui document oficial al Consiliului Concurentei, la nivelul anului 2011, Loteria detinea 939 de agentii proprii, fiind mandatate alte 1.104. Dintre acestea, in 894 de agentii proprii si 693 mandatare, era desfasurata activitatea de videoloterie, numarul terminalelor fiind in 2011 de 6.263. Daca in 2011, Loteria ajunsese la circa 1.600 agentii, in 2013, numarul lor a crescut la aproximativ 2.000, fiecare dintre acestea putand avand posibilitatea de a detine aparate de tip videoloterie. Veziaici documentul Consiliului Concurentei.

  • Comunicatul integral al Novo VLTech Solutions

"C.N. Loteria Romana si S.C. Novo VLTech Solutions S.R.L., o companie romaneasca, parte a grupului de firme Novomatic, au semnat in anul 2013 un contract de parteneriat (asociere in participatie) pe termen lung in domeniul video-loteriei.

Potrivit acestui contract, S.C. Novo VLTech Solutions S.R.L. are obligatia de a furniza 10.000 terminale de video-loterie (VLTs), precum si sistemul de video-loterie asociat acestuia, iar C.N. Loteria Romana are obligatia de a pune la dispozitia asocierii astfel create locatii pentru amplasarea terminalelor de videoloterie.

Veniturile obtinute din asociere sunt impartite intre parteneri pe baze egale (50/50). Contractul prevede si acordarea Companiei Nationale Loteria Romana, o singura data, a unui venit minim garantat, in suma de 75 milioane EURO, daca anumite conditii sunt indeplinite. Una dintre conditii este aceea ca cel putin 10.000 de terminale de video-loterie sa fie instalate si operationale. Din pacate, pana la aceasta data, C.N. Loteria Romana a putut pune la dispozitie locatii pentru amplasarea numai a aproximativ jumatate din numarul agreat de terminale de video-loterie.

S.C. Novo VLTech Solutions S.R.L. a actionat intotdeauna cu respectarea deplina a tuturor oligatiilor contractuale asumate si va proceda de aceeasi maniera si in viitor. Contractul de asociere a fost inspectat si analizat de mai multe autoritati ale statului si pana in acest moment S.C. Novo VLTech Solutions S.R.L. nu are vreo informatie referitoare la o eventuala plangere formulata impotriva acestui contract de catre vreo autoritate. S.C. Novo VLTech Solutions S.R.L. isi exprima, de asemenea, convingerea ca orice inspectare ulterioara va confirma deplina respectare a dispozitiilor contractuale asumate.

Din pacate, zvonuri si informatii false referitoare la aceasta chestiune sunt raspandite in zona media si din acest motiv S.C. Novo VLTech Solutions S.R.L. are in vedere pregatirea utilizarii de mijloace legale pentru a preveni producerea unor eventuale prejudicii suplimentare viitoare".

  • Procurorii DNA, cu ochii pe contractele Loteriei

Reamintim ca saptamana trecuta procurorii DNA au descins la Ministerul Finantelor pentru a cauta un raport al Corpului de Control al ministrului referitor la Loteria Romana. Ar putea fi vorba de un raport privind relatia dintre Loterie si firma Novo VLTech Solutions, apartinand grupului austriac Novomatic. Despre un raport al Corpului de Control a scris HotNews.ro in martie 2015 cand fostul ministru al finantelor Darius Valcov a spus, intr-un interviu acordat HotNews.ro, ca a cerut verificarea unui contract incheiat in octombrie 2013 de Loteria Romana cu firma Novo VLTech Solutions. Insa, nu doar acest contract a facut obiectul verificarilor Corpului de Control cerute de Valcov, ci si unul cu firma greaca Intralot. Desi a expirase in 2013 si se dovedise unul pagubitor pentru Loterie, acest contract a tot fost prelungit prin acte aditionale pana la inceputul lui 2015.

Contractul cu firma Novo VLTech Solutions, apartinand grupului austriac Novomatic, este o asociere in participatie incheiat in octombrie 2013 pe o perioada de 15 ani, prin care Loteriei Romane i se garanta un venit proportional, de minimum 75 milioane de euro anual, pentru exploatarea video-loteriei. Unul dintre sustinatorii acestui contract a fost chiar premierul Victor Ponta, acesta criticandu-i pe cei care considerau ca asocierea cu Novomatic nu este benefica pentru Loteria Romana. Insa, Loteria Romana nu a primit cei 75 de milioane de euro. Darius Valcov spunea in acel interviu acordat in martie HotNews.ro ca doar in anumite conditii se poate obtine acel venit. "Exista o anumita prevedere ca intr-un anumit an - in niciun caz nu se vorbea de 2014 - ca, daca se indeplinesc anumite conditii, adica 10.000 de aparate si asa mai departe, care nu s-au indeplinit, se va obtine acel venit minim. Dar cel mai bine este sa vina specialistii sa spuna exact", a spus fostul ministru al finantelor pentru HotNews.ro.

Procurorii DNA au anuntat inca din octombrie 2014, in urma unei solicitari HotNews.ro, ca efectueaza acte de urmarire penala cu privire la proceduri de achizitie publica, al caror beneficiar a fost Compania Loteria Romana. In cauza, procurorii au dispus, in baza art. 11 din OUG 43/2002, efectuarea unui raport de constatare tehnico-stiintifica pentru evaluarea prejudiciului, se arata intr-un raspuns al DNA transmis HotNews.ro care a intrebat daca procurorii ancheteaza relatiile contractuale dintre Loteria Romana si Intralot. Reamintim ca HotNews.ro a aratat in mai multe randuri ca Guvernul Ponta nu doreste ca Loteria Romana sa renunte la contractele paguboase pe care le are cu firma greaca Intralot.