EXCLUSIV "Pusculita de bani" Loteria Romana si-a schimbat stapanul in mod oficial. Ministerul Finantelor a avertizat Guvernul ca masura incalca legislatia europeana

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 15 octombrie 2015, 10:44 Economie | Companii


Videoloteria aduce prejudicii Loteriei Romane
Foto: AGERPRES
Ordonanta de Urgenta privind transferul Companiei Nationale "Loteria Romana" de la Ministerul Finantelor la Oficiul National pentru Jocuri de Noroc a fost publicata miercuri seara in Monitorul Oficial, la o saptamana de la aprobarea sa de catre Guvern. Este un act normativ care incalca o recomandare a Comisiei Europene privind crearea unor autoritati independente in domeniul jocurilor de noroc, Oficiul ajungand sa fie si reglementator, si jucator pe piata, ceea ce poate duce la conflict de interese.

Guvernul a publicat ordonanta in ciuda faptului ca Ministerul Finantelor ar fi atras atentia ca actul normativ nu corespunde recomandarii CE. In plus, o alta motivatie, anume ca Loteria a trebuit transferata din cauza scaderii veniturilor, este scandaloasa. Tot Ministerul Finantelor ar fi atras atentia ca veniturile au scazut din cauza contractului cu Novomatic pentru videoloterie, incheiat in octombrie 2013 in urma unei sustineri puternice din partea premierului. Cel care va coordona Oficiul cu tot cu Loteria va fi direct premierul.


Mai exact, surse guvernamentale au declarat in exclusivitate pentru HotNews.ro ca recomandarea Comisiei Europene din 14 iulie 2014 privind jocurile de noroc a fost de "crearea de autoritati independente" de reglementare in domeniul jocurilor de noroc, inclusiv a jocurilor loteristice, cele de care se ocupa in Romania chiar Loteria Romana. In aceste conditii, Ministerul Finantelor ar fi atras atentia ca textul ordonantei nu corespunde cu recomandarea, in conditiile in care un jucator de pe piata jocurilor de noroc este transferat chiar la reglementator. Mai mult, Oficiul va prelua Loteria Romana cu tot cu partenerii sai. Reamintim aici contractul de asociere in participatie pe o perioada de 15 ani cu o firma a grupului austriac Novomatic pentru exploatarea videoloteriei. Culmea este ca in motivatia actului normativ publicat in Monitorul Oficial se face trimitere la aceasta recomandare. Cu alte cuvinte, Guvernul stie de recomandare, o pomeneste chiar si in Ordonanta, insa ignora continutul ei.

O alta motivatie a Ordonantei de Urgenta este "o mai buna functionare" a Loteriei Romane cu "luarea in considerare a scaderii constante si semnificative a cifrei de afaceri". Adica, Ministerul Finantelor care gestioneaza bugetul tarii nu poate gestiona si bugetul unei companii? In schimb poate un reglementator?

Insa, potrivit surselor citate, Ministerul Finantelor ar fi aratat ca cifra de afaceri si automat a veniturilor si profitului ar fi inregistrat o scadere in mod conjuctural, in 2014, din cauza schimbarii contractului de exploatare a jocurilor de tip videoloterie. In 2014, veniturile din exploatare au scazut la 846,7 milioane de lei de la 1,09 miliarde de lei in 2013, iar profitul de la 202,7 milioane lei la 120,3 milioane lei.

In 2013, Loteria a schimbat contractul de credit-furnizor pentru videoloterie pe care il avea de zece ani cu grecii de la Intralot si Intracom, si o alta firma Lotrom, in calitate de furnizor de echipamente, cu unul de asociere in participatie pe o perioada de 15 cu firma Novo VLTech Solutions, apartinand grupului austriac Novomatic. Culmea este ca acel contract cu grecii a fost considerat in permanenta pagubitor pentru Loteria Romana. Si nu doar pentru videoloterie au avut contract cu grecii, ci si pentru  produsele loteristice 6/49, Noroc, 5/40, Super Noroc, Joker si Noroc Plus. Si acesta a expirat la sfarsitul lui 2013, insa a tot fost prelungit prin acte aditionale pana la inceputul lui 2015. De altfel, parteneriatul Loteriei cu grecii este in atentia Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti care a inceput in aprilie 2015 urmarirea penala pentru infractiunea de evaziune fiscala in valoare de peste 300 de milioane de lei, produsa in perioada 2009-2014.

UPDATE
Oficiul se va afla in directa coordonare a premierului. Potrivit publicatiei Profit.ro, Guvernul a invocat perchezitiile DNA ca argument pentru trecerea Loteriei si a ONJN la premier. Perchezitiile Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) la Loteria Romana, vizand si contractul incheiat cu Novomatic, au fost folosite ca argument de catre Guvern, conform notei de fundamentare a OUG consultate de Profit.ro, pentru trecerea Loteriei la Oficiul Jocurilor de Noroc si a Oficiului in coordonarea directa a premierului. Guvernul a scris ca perchezitiile DNA afecteaza credibilitatea Loteriei Romane, motiv pentru care se impun masuri de urgenta. "Avand in vedere impactul negativ in perceptia publica in legatura cu actiunile organelor de cercetare penala privind contractele considerate paguboase, incheiate de Loteria Romana in trecut, precum si indeplinirea defectuoasa de catre C.N. Loteria Romana a obiectului sau de activitate reflectat in rezultatele financiare in scadere ale companiei, a faptului ca, mai bine de sase luni, Loteria are o conducere care nu are expertiza in domeniul jocurilor de noroc, situatie care de asemenea afecteaza scaderea increderii cetatenilor in corectitudinea extragerilor realizate, se impune luarea de urgenta a unor masuri de recredibilizare a companiei, in caz contrar existand imposibilitatea ulterioara a redresarii companiei", se arata in nota de fundamentare, potrivit Profit.ro.

 • De ce nu a primit Loteria Romana 75 de milioane de euro
Unul dintre sustinatorii acestui contract a fost chiar premierul Victor Ponta, acesta criticandu-i pe cei care considerau ca asocierea cu Novomatic nu este benefica pentru Loteria Romana. In octombrie 2013 cand a fost incheiat contractul cu Novomatic, Victor Ponta spunea ca pentru Loteria Romana este o afacere foarte buna. "Zece ani de zile, la Loteria Romana, am luat zece milioane de euro. Acum am semnat un contract sa luam 75 de milioane de euro. Deci, de la 10 la 75. Daca te uiti la televizor, o sa afli ca e ceva rau. Asta e, n-ai ce sa faci. O sa tipe unii care nu platesc taxe ca de ce am luat 75 si de ce nu mai iau 10. Asta e. Explicam, spunem", a declarat premierul la o zi dupa ce a fost anuntat incheierea contractului.

Insa acele 75 de milioane de euro de care vorbea Ponta nici acum nu au intrat in conturile Loteriei Romane. Novo VLTech Solutions SRL sustine ca nu a virat banii pentru ca Loteria nu si-a indeplinit anumite conditii contractuale. Nu a pus la dispozitie locatii pentru amplasarea a 10.000 de terminale de videoloterie. Novo VLTech Solutions trebuie sa vina cu aparatele, iar Loteria Romana cu agentiile. Insa, Loteria nu si-a fi indeplinit partea din contract punand la dispozitie doar jumatate din locatii, motiv pentru care nu si-a primit cele 75 de milioane de euro, cat reprezenta venitul minim garantat.

Aici exista mari semne de intrebare in conditiile in care vechiul contract, cel cu grecii, prevedea ca pana la finalul contractului care a expirat in octombrie 2013, sa fie puse in functiune 10.000 de aparate. Novomatic nu avea nimic de facut decat sa inlocuiasca cele 10.000 de aparate ale grecilor cu altele. In plus, Loteria detinea in 2013 circa 2.000 de agentii, fiecare dintre acestea putand avand posibilitatea de a detine aparate de tip videoloterie.

Potrivit Ordonantei de Urgenta, toate drepturile de actionar vor fi exercitate de catre Oficiul National pentru Jocuri de Noroc pe o perioada tranzitorie de 4 ani. Oficiul va functiona in coordonarea primului-ministru. Adica el va fi cel care va decide ce si cum sa faca Oficiul.

Actul normativ a fost semnat de premier, de seful cancelariei primului-minstru Vlad Stoica, de ministrul finantelor Eugen Teodorovici, de presedintele Oficiului Nationale pentru Jocuri de Noroc Odeta Nestor si de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.
 • Contractele Loteriei Romane, in atentia procurorilor DNA
In urma cu doua saptamani, procurorii DNA au descins la Ministerul Finantelor pentru a cauta un raport al Corpului de Control al ministrului referitor la Loteria Romana. Ar putea fi vorba de un raport privind relatia dintre Loterie si firma Novo VLTech Solutions, apartinand grupului austriac Novomatic. Despre un raport al Corpului de Control a scris HotNews.ro in martie 2015 cand fostul ministru al finantelor Darius Valcov a spus, intr-un interviu acordat HotNews.ro, ca a cerut verificarea unui contract incheiat in octombrie 2013 de Loteria Romana cu firma Novo VLTech Solutions. Insa, nu doar acest contract a facut obiectul verificarilor Corpului de Control cerute de Valcov, ci si unul cu firma greaca Intralot. Desi a expirase in 2013 si se dovedise unul pagubitor pentru Loterie, acest contract a tot fost prelungit prin acte aditionale pana la inceputul lui 2015.

Darius Valcov spunea in acel interviu acordat in martie HotNews.ro ca doar in anumite conditii se poate obtine acel venit. "Exista o anumita prevedere ca intr-un anumit an - in niciun caz nu se vorbea de 2014 - ca, daca se indeplinesc anumite conditii, adica 10.000 de aparate si asa mai departe, care nu s-au indeplinit, se va obtine acel venit minim. Dar cel mai bine este sa vina specialistii sa spuna exact", a spus fostul ministru al finantelor pentru HotNews.ro. Contractul a fost incheiat in perioada in care ministru al Finantelor era Daniel Chitoiu. Este important de mentionat acest aspect deoarece Ministerul Finantelor este actionarul Loteriei Romane.

Pana la acest contract, Loteria Romana a fost prinsa ani la rand intr-un alt contract pagubos de credit-furnizor, prin care a platit doua firme grecesti, Intracom si Intralot, si o alta firma Lotrom, in calitate de furnizor de echipamente, cu 80% din incasarile brute generate de toate terminalele de joc. Dupa 10 ani, in 2013, contractul cu firmele grecesti a expirat, fiind inlocuit cu altul, incheiat in conditii total netransparente, cu Novomatic. HotNews.ro a prezentat in mai multe randuri ca Novomatic detine 5,07% din actiunile firmei  grecesti Intralot. Acest contract a fost semnat in urma unei proceduri total netransparente.

O alta relatie contractuala aflata in atentia Corpului de Control al Ministerului Finantelor a fost cea cu acceasi firma greceasca Intralot, insa pentru sistemul Loto: 6/49, Noroc, 5/40, Super Noroc, Joker si Noroc Plus. Si acest contract expira dupa 10 ani, la sfarsitul lui 2013. Insa, in loc sa fie semnat un alt contract, unul mai avantajos, sau sa exploateze singura acest sistem, Loteria Romana a tot semnat acte aditionale pentru prelungire. Insa, in baza acestor acte aditionale, Intralot nu facea altceva decat sa asigure mentenanta, in aceleasi conditii in care s-a asigurat achizitia sistemului. Astfel, in cursul anului 2014, Loteria Romana a virat in continuare bani grei grecilor de la Intralot. Lunar a platit intre 3 si 4 milioane de lei doar pentru intretinerea sistemului loteristic. Aceasta, de fapt, consecinta incheierii unor acte aditionale la contractul pagubos expirat anul trecut. Pentru semnarea actelor aditionale, Loteria Romana a beneficiat de sprijinul fostului ministru al finantelor, Ioana Petrescu. Insa, prima decizie pentru prelungirea prin act aditional a fost luata in perioada mandatului fostului ministru Daniel Chitoiu.

La inceputul anului 2015, Ministerul Finantelor a decis sa nu mai fie incheiate noi acte aditionale. Pe de alta parte, Loteria Romana a decis ca pentru mentenanta sa fie incheiat un contract cu un subcontractor al Intralot. Insa, nu sunt cunoscute conditiile, cine este acel subcontractor si daca a existat vreun proces de selectie. Din 2003, Intralot a oferit sistemul loteristic si serviciile aferente, primind in schimb intre 7,5% si 8,5% din incasarile totale de la jocurile loto. Foarte mult. Pentru mentenanta din 2014, tot atat a primit.

Procurorii DNA au anuntat inca din octombrie 2014, in urma unei solicitari HotNews.ro, ca efectueaza acte de urmarire penala cu privire la proceduri  de achizitie publica, al caror beneficiar a fost Compania Loteria Romana. In  cauza,  procurorii au dispus, in baza art.  11 din OUG 43/2002, efectuarea unui raport de constatare tehnico-stiintifica pentru evaluarea prejudiciului, se arata intr-un raspuns al DNA transmis HotNews.ro care a intrebat daca procurorii ancheteaza relatiile contractuale dintre Loteria Romana si Intralot. Reamintim ca HotNews.ro a aratat in mai multe randuri ca Guvernul Ponta nu doreste ca Loteria Romana sa renunte la contractele paguboase pe care le are cu firma greaca Intralot.

Citeste si


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6785 vizualizari

 • +11 (11 voturi)    
  oameni Buni (Joi, 15 octombrie 2015, 10:49)

  un domn [utilizator]

  Incalcarile Flagrante ale P$D ului privind legislatia Comunitara, UE nu cumva atrag Modificarea Statutului Romaniai din membru UE in membru in Uniunea Eur-Asiatica Dughinista ? asta fara sa isi mai bata capu cu un Rogojina cu Tu, si fara sa ne invadeze ? se pare ca Mujicia Ne va INvada si Supune ..asa..incet si sigur..astfel ca Momentul Integrarii in Uniunea Eur-Asiatica a dementului de Dughin...nu edeparte..cei 7,4 milioane de votanti ai Loviturii de Stat NU sunt constienti..noi restul Suntem Obligati sa reactionam !
 • +16 (16 voturi)    
  INCOMPETENTA? (Joi, 15 octombrie 2015, 11:15)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Nu, e rea-vointa. Nu-i spuneti lui Pontac de legislatia europeana. EL e cu cea... chineza. Un guvern condus de hoti (plagiatori) nu poate decit sa incalce orice legislatie ca sa poate clientela sa fure cit mai mult.
 • +12 (12 voturi)    
  ultimele spagi pentru ponta (Joi, 15 octombrie 2015, 12:12)

  ouyang [utilizator]

  inainte de o binemeritata odihna la racoare.
 • +14 (14 voturi)    
  Tzepe cu miros de usturoi de la Cornu,pt."doctoru" (Joi, 15 octombrie 2015, 12:17)

  Plagarus [utilizator]

  ...penal Ponta Viorel !!!!!!!!!!
  Cotidianul austriac Der Standard anunța oficial ca Ponta este direct implicat in scandalul NOVOMATIC-Loteria Romana si urmează sa apere compania austriaca!
  Acesta a încheiat în 2013 un contract cu Novomatic, considerându-l drept un mare succes, susțin jurnaliștii austrieci de la Der Standard.
  Contractul nu a fost atribuit prin licitație, ci într-o manieră tipic românească, în genul „lasă că ne înțelegem noi”. Și este vorba nu de un contract pe o lună, ci de unul pe cincisprezece ani. Adică vreme de cincisprezece ani Loteria Română a „închiriat” serviciile de videoloterie firmei Novomatic, în condiții complet nepublice.
  Un contract similar, tot fără a fi atribuit prin licitație publică, a mai încheiat Loteria Română și-n 2003, în guvernarea Năstase, cu consorțiul Intracom-Intralot.
 • +10 (10 voturi)    
  MF este actionarul Loteriei,bey "doctore" Ponta!!! (Joi, 15 octombrie 2015, 13:45)

  Plagarus [utilizator]

  Actul normativ a fost semnat de premierul penal deja, de seful cancelariei primului-ministru Vlad Stoica, de ministrul finantelor Orlando Teodorovici, de presedintele Oficiului Nationale pentru Jocuri de Noroc Odeta Nestor si de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.
  Pentru semnarea actelor aditionale la contractele expirate, Loteria Romana a beneficiat de sprijinul fostului ministru al finantelor, Ioana Petrescu.

  "Cabinetul " dr. Ponta nu a dorit ca Loteria Romana sa renunte la contractele paguboase !!!!!
 • +6 (6 voturi)    
  Intrebare (Joi, 15 octombrie 2015, 14:47)

  mistydo [utilizator]

  Cum, cel mai cinstit premier a insistat pentru încheierea unui contract pentru jocuri de noroc?
  Sau poate intenționează să facă altă lucrare de doctorat...
 • +1 (3 voturi)    
  conflictul este real (Joi, 15 octombrie 2015, 15:00)

  cristi [anonim]

  dar era si inainte, vezi mf actionar

  totusi, cu asa o istorie, poate vor sufla si in iaurt acum

  hai sa fim optimisti un timp si sa vedem
 • +3 (3 voturi)    
  ceasca ar fi fost mic copil pe langa ponta (Joi, 15 octombrie 2015, 15:08)

  yellowdog [utilizator]

  de nu am fi avut norocul sa intram in nato si ue...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by