Procesatorul austriac de lemn Holzindustrie Schweighofer, care aprovizioneaza magazine de bricolaj din intreaga Europa, este acuzat de organizatia non-profit Environmental Investigation Agency US (EIA) ca a efectuat defrisari ilegale in Romania, scrie The Guardian. ONG-ul sustine ca are inregistrari audio cu reprezentanti ai Holzindustrie Schweighofer oferindu-se sa cumpere lemn taiat ilegal si inregistrari video cu busteni nemarcati adusi in depozitele companiei din Romania.

Defrisari ilegaleFoto: Ministerul Mediului

Schweighofer este cel mai mare procesator de lemn din Romania, prelucrand in jur de 40% din productia anuala a tari.

UPDATE 2 Holzindustrie Schweighofer respinge, intr-un comunicat de presa, acuzatiile EIA calificand informatiile despre activitatea Holzindustrie Schweighofer prezentate in raport drept "tendentioase si incorecte". Compania austriaca sustine ca "a fost si este adepta prelucrarii responsabile a lemnului", aratand ca face toate eforturile ce tin de o companie din industria de prelucrare a lemnului pentru a ajuta la stoparea fenomenului taierilor ilegale.

Pozitia Holzindustrie Schweighofer:

"Cu privire la raportul despre situatia taierilor ilegale de lemn din Romania lansat astazi, la Viena, de catre Environmental Investigation Agency (EIA), care include informatii tendentioase si incorecte despre activitatea Holzindustrie Schweighofer, dorim sa facem urmatoarele precizari.

Compania Holzindustrie Schweighofer a fost si este adepta prelucrarii responsabile a lemnului. Taierile ilegale de lemn afecteaza grav padurile, precum si intreaga industrie de prelucrare a lemnului, astfel ca este in interesul tuturor sa promovam sustenabilitatea, sa avem un sistem riguros si eficient de control al originii lemnului si sa prelucram doar lemn cu documente complete si corecte, care respecta toate reglementarile din Romania si din Uniunea Europeana. Certificarile internationale PEFCTM si FSC® pe care le detinem in mod voluntar si care ne-au fost reconfirmate anul acesta reprezinta o dovada in plus a preocuparii noastre pentru viitorul padurilor, garantand ca lemnul achizitionat si prelucrat de Holzindustrie Schweighofer provine doar din paduri gospodarite durabil.

Holzindustrie Schweighofer face deja toate eforturile ce tin de o companie din industria de prelucrare a lemnului pentru a ajuta la stoparea fenomenului taierilor ilegale: oferirea in mod transparent de date privind trasabilitatea lemnului pe care il achizitionam, refuzarea si raportarea livrarilor suspecte de lemn, conformitatea cu intreaga legislatie in vigoare si impunerea respectarii tuturor prevederilor legale furnizorilor nostri. Mai mult decat atat, Holzindustrie Schweighofer face un pas inainte pentru optimizarea standardelor de selectie a furnizorilor, uniformizeaza toate regulile interne si lanseaza un cod de lucru cu furnizorii, oprind colaborarea cu firmele care nu vor respecta acest cod."

UPDATE Europa FM relateaza ca mai multe organizatii neguvernamentale de mediu au realizat miercuri la Viena o conferinta de presa in care au aratat ca in Romania padurile sunt defrisate ilegal cu ajutorul unor structuri criminale.

Presedintele organizatiei Agent Green, Gabriel Paun, le-a spus jurnalistilor straini ca defrisarile afecteaza grav inclusiv ariile protejate din Retezat si alte Parcuri Nationale, si ca jumatate din taierile efectuate in ariile protejate din Romania sunt ilegale.

Gabriel Paun mai acuza firma austriaca Holzindustrie Schweighofer ca a cumparat paduri din Parcul National Retezat care nu puteau fi instrainate prin lege si ca cei mai valorosi arbori din aceasta zona au fost prelucrati si vanduti in magazine din Austria ca un banal lemn de foc.

Dan Banacu, reprezentant al grupului austriac Holzindustrie Schweighofer a declarat pentru Europa FM ca legea permite prelucrarea lemnului provenit chiar si din zone protejate.

The Guardian noteaza ca Romania a pierdut 280.000 de hectare de padure in ultimul deceniu, cea mai mare parte ca urmare a defrisarilor ilegale.

EIA estimeaza, citand date furnizate de guvernul roman si de ONG-urile locale, ca circa jumatate din taierile de lemn din Romania se fac ilegal si ca in majoritatea cazurilor de taieri ilegale pe care le-a descoperit, lemnul a ajuns in lantul de aprovizionare al Schweighofer.

Schweighofer a declarat pentru The Guardian ca reprezentantii sai nu au spus niciodata ca accepta lemn ilegal si a negat ca busteni nemarcati au intrat in punctele sale de colectare sau in gaterele sale.

Schweighofer a mai afirmat ca sustine practicile de recoltare durabila a lemnului si ca padurile sale sunt certificate de catre Forest Stewardship Council (Consiliul pentru Ingrijirea Padurilor), organism independent, si Programme for the Enforcement of Forest Certification (Programul pentru Impunerea Certificarii Padurilor).

In cadrul mai multor intalniri sub acoperire, emailuri si conversatii telefonice cu reprezentantii companiei, investigatorii EIA s-au dat drept investitori straini care ar fi dispusi sa taie mai multi copaci decat le permite autorizatia si au intrebat daca firma austriaca ar cumpara astfeld e lemn. ONG-ul sustine ca in mai multe instante un manager Schweighofer a raspunsa "da" la propunere. Intalnirile au fost inregistrate audio si video.

Inregistrari fiscale din Romania obtinute de ONG arata ca lemnul cumparat de Schweighofer in 2014 provine de la cel putin 1.000 de furnizori diferiti, numar atat de mare incat, sustine EIA, ar fi necesare "eforturile extreme" pentru a exclude cheresteaua din surse ilegale. Compania are trei fabricile de cherestea si doua fabrici in Romania.

Investigatorii au filmat gramezi de busteni nemarcati in nordul Romaniei intr-un camion pe care l-au urmarit deplasandu-se de langa o paduer despre care ONG-ul afirma ca are o situatie incerta, statutul ei fiind disputat dupa ce a fost retrocedata. Camionul a fost vazut intrand intr-un depozit pentru tren cu un semn mare la intrare care arata ca este detinut de Schweighofer. Bustenii au fost ulterior incarcati intr-un tren.

Marcajele reprezinta singura modalitate de a afla daca un bustean provine dintr-o sursa legala, spune EIA, iar autoritatile romanesti de reglementare solicita ca bustenii sa aiba epste 20 cm in diametru.

"In timp ce intreaga lume incide usa comertului ilegal de lemn, unul dintre cei mai puternici si rai actori opereaza direct in inima Europei", a declarat Alexander von Bismark, director executiv al EIA US.

O purtatoare de cuvant a Schweighofer a declarat, raspunzand acuzatiilor EIA, ca toate comentariile facute de reprezentantii sai au fost scoase din context:

"Niciodata, in nicio discutie de afaceri, reprezentantii HS (Holzindustrie Schweighofer - n.red.) nu au afirmat 'acceptam lemn taiat ilegal'. Declaratiile lor au fost scoase din context, pentru a da impresia ca sunt flexibili, insa ceea ce au spus de fapt e ca accepta un volum mai mare. Asa decurg afacerile curente si respecta toate reglementarile in vigoare.

Prima si principala conditie solicitata de HS de la toti furnizorii sai este originea legala a lemnului si documentarea legala care atesta acest lucru. Daca un furnizor nu respecta aceasta conditie, achizitia este anulata".

Purtatoarea de cuvant a respins acuzatia ca firma foloseste busteni nemarcati: "Nu exista niciun bustean in fabricile de cherestea sau in punctele de colectare fara documente sau fata marcarea / stampila corespunzatoare".

Schweighofer este in Romania din 2002. Recent, organizatia de mediu Environmental Investigation Agency (EIA) a dat publicitatii un film in care arata cum conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer accepta cu buna stiinta si recompenseaza lemnul taiat ilegal printr-un sistem de bonificatie. In schimb, compania austriaca respinge acuzatiile.

Corpul de control al primului ministru a anuntat, in data de 10 mai, ca a constatat in cursul verificarilor facute o serie de nereguli la Directia Silvica Maramures in care este implicata si firma austriaca Holzindustrie Schweighofer SRL. Potrivit documentului referitor la exploatarea fondului forestier administrat de stat, timp de patru ani societatea austriaca a exploatat un volum total de 126.292 metri cubi masa lemnoasa pe picior, fata de volumul total de 200.000 metri cubi pe care trebuia sa-l exploateze conform contractului de vanzare-cumparare, ceea ce a avut drept consecinta diminuarea veniturilor Romsilva cu suma totala de 2.152.590 lei.

Premierul Victor Ponta declara, la jumatatea saptamanii trecute, ca mai multi politicieni liberali au avut intalniri in "calitate oficiala si privata" cu reprezentantii firmei austriece de prelucrare a lemnului Schweighofer si ca au dezinformat Administratia Prezidentiala pe tema Codului Silvic.

In replica, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca a luat act de declaratiile premierului Victor Ponta pe tema unei posibile influente la nivelul Administratiei Prezidentiale pe Codul Silvic si a calificat aceste afirmatii drept surprinzatoare si false. Seful statului a anuntat ca a cerut directorului SRI, Eduard Hellvig, sa cerceteze cu maxima seriozitate afirmatiile prim-ministrului si a precizat ca, daca acestea nu se confirma, premierul va raspunde pentru acuzatiile aduse.