China a anuntat joi o comanda masiva de 100 avioane A320 de la Airbus, in prima zi a vizitei oficiale a cancelarului german Angela Merkel, care s-a declarat "increzatoare" in ceea ce priveste rezistenta celei de-a doua economii mondiale, scrie AFP.

Aceasta vizita de doua zile a lui Merkel la Beijing marcheaza un tur de forta al activitatii diplomatice intre China si Europa, intervenind la putin timp dupa foarte mediatizata calatorie a presedintelui chinez Xi Jinping in Marea Britanie si la cateva zile dupa sosirea in China a presedintelui francez Francois Hollande.

Comanda celor o suta de aparate Airbus A320, cu un pret de catalog de 9,7 miliarde de dolari, a fost anuntata cu ocazia intalnirii dintre Merkel si premierul chinez Li Keqiang.

Aceasta se adauga la confirmarea simultana a comenzii de 30 de aparate A330, in valoare de 6,9 miliarde de dolari, pret de catalog, prevazuta intr-un acord incheiat la finele lui iunie la Paris.

Angela Merkel s-a declarat cu aceasta ocazie increzatoare ca in economia Chinei, care urmeaza sa inregistreze in acest an cea mai slaba crestere din ultimul sfert de secol.

"Vom studia Germania"

Li Keqiang a insistat asupra eforturilor de reechilibrare initiate de Beijing, care vizeaza o specializare a industriei, in detrimentul traditionalelor industrii grele si beneficiul industriilor de varf sau al produselor cu valoare adaugata mare.

"Dezvoltarea industriala chineza ramane departe in urma fata de Germania, trebuie sa studiem conceptele si tehnologiile avansate venite din Germania", a declarat el.

Merkel este insotita la Beijing de noul sef al Volkswagen, Matthias Muller, in conditiile in care constructorul german, care are in China prima sa piata, este in centrul imensului scandal mondial de trucare a motoarelor diesel.

Airbus si rivalul sau american Boeing sunt intr-o cursa umar la umar pentru cucerirea pietei chineze: China va avea nevoie de 6.330 avioane de linie in urmatorii 20 de ani, potrivit proiectiilor Boeing.

Alte acorduri incheiate joi in prezenta cancelarului prevad cooperare intre Nokia si China Mobile, precum si intre Volkswagen si banca chineza ICBC.