Minerii de la Petrila, judetul Hunedoara, au scos, vineri, la suprafata ultimul vagonet cu carbune, in conditiile in care mina va fi inchisa, conform angajamentelor luate de Romania cu Uniunea Europeana, ortacii luand ca amintire cate un bulgare de carbune.

Directorul Societatii Nationale de Inchideri Mine Valea Jiului, Aurel Anghel, a declarat pentru Mediafax ca vineri, la Mina Petrila, a fost scos la suprafata ultimul vagonet cu o tona de carbune.

"Astazi (vineri - n.r.) am marcat un eveniment trist atat pentru comunitatea miniera din Valea Jiului, cat si pentru comunitatea locala din Valea Jiului si anume extragerea ultimei tone de carbune de la Mina Petrila. Este o activitate care s-a incheiat conform deciziei Uniunii Europene si angajamentelor luate cu mult timp in urma. Am respectat acel plan de inchidere si anume extragerea ultimei tone de carbune a avut loc astazi, urmand ca activitatea efectiv subterana sa se desfasoare pana in 31 decembrie, atunci cand vor fi inchise toate galeriile din subteranul Minei Petrila. Anul 2016 urmeaza sa fie dedicat lucrarilor de ecologizare suprafata", a spus Aurel Anghel.

Potrivit acestuia, scoaterea la suprafata a vagonetului cu carbune a fost marcata prin discursuri, cei prezenti multumind minerilor care au lucrat de-a lungul timpului la Petrila.

"A fost un eveniment destul de scurt pentru ca este un eveniment trist. Am extras si ultimul vagonet cu carbune care a fost si inscriptionat cu textul "Ultima tona de carbune. Mina Petrila. 30.10.2015". S-a intonat imnul minerilor in momentul scoaterii la suprafata a acelui vagonet cu carbune, s-au rostit cateva cuvinte de conducerea minei, de conducerea Companiei Nationale a Huilei, de fosti conducatori de la Mina Petrila, de domnul viceprimar, in care toata lumea a sintetizat multumirea fata de cei care au lucrat in Mina Petrila, de curajul si devotamentul de care au dat dovada in aceasta activitate destul de dura si s-a marcat mai discret aceasta ultima tona de carbune", a afirmat directorul Societatii Nationale de Inchideri Mine Valea Jiului.

Fiecare participant a luat ca amintire cate un bulgare de carbune din ultimul vagonet scos din Mina Petrila.

"Toata lumea si toti invitatii si-au luat ca o amintire cativa bulgari de carbune din acel vagonet pentru ca acel vagonet de carbune sa fie apoi prezent intr-o expozitie, fie intr-o asociatie culturala ori a comunitatii locale", a mai spus Anghel.

Activitatea de productie la Mina Petrila a fost oprita, conform unor angajamente internationale, iar o parte dintre mineri vor fi disponibilizati, restul urmand sa fie redistribuiti la minele Uricani si Paroseni.

In ceea ce priveste cele sapte cladiri ale Minei Petrila, acestea sunt in proces de expertiza la Ministerul Culturii pentru a fi declarate monumente istorice.

Guvernul va aloca in acest an un ajutor de stat in valoare de 143,4 milioane de lei (32,3 milioane de euro) pentu inchiderea minelor de carbune necompetitive din cadrul Societatii Nationale de Inchideri Mine Valea Jiului SA Petrosani.

Ajutorul de stat este suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri si ea fost aprobat de Comisia Europeana in 2012.

Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani detine sapte unitati de productie de carbune, Lonea, Petrila, Livezeni, Vulcan, Paroseni, Lupeni si Uricani.

Minele considerate necompetitive din cadrul CNH sunt Petrila, Paroseni si Uricani. Termenul final pentru inchiderea acestora este 2018.

Minele Lonea, Livezeni, Vulcan si Lupeni au fost incluse in 2012 intr-o noua companie, denumita Complexul Energetic Hunedoara, alaturi de termocentralele Deva si Paroseni.

Suma totala va fi defalcata pentru huila energetica livrata de minele in proces de inchidere definitiva, care vor primi 93,3 milioane de lei pentru acoperirea pierderilor aferente productiei curente, respectiv pentru unitatile intrate in proces de inchidere definitiva, carora le vor fi alocate 50,1 milioane de lei pentru suportarea costurilor exceptionale nelegate de productia curenta, se arata in nota de fundamentare a unui proiect de hotarare a guvernului.

De asemenea, suma de 25,8 milioane de lei va fi utilizata pentru plati compensatorii, in timp ce pentru lucrarile de inchidere a minelor vor fi utilizate 24,3 milioane de lei.

Pentru facilitati pentru pensionari si reconversia profesionala a angajatilor nu au fost alocate fonduri, se arata in nota de fundamentare.

Comisia Europeana a autorizat Romania, in 2012, sa acorde din fondurile publice un ajutor de 1,17 miliarde de lei (aproximativ 270 milioane de euro), in vederea inchiderii minelor de carbune necompetitive din trei unitati detinute de CNH pentru perioada 2011-2018.

Avand in vedere obligatiile asumate de Guvernul Romaniei cu institutiile internationale, privind reducerea arieratelor CNH, in noiembrie 2012 a fost infiintata Societatea Nationala Inchideri Mine Valea Jiului Petrosani, care va gestioneaza ajutorul de stat acordat inchiderii minelor de carbune necompetitive.

Ministerul Energiei Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri este responsabil pentru monitorizarea nivelului de acordare a ajutorului de stat, astfel incat pretul carbunelui livrat de unitatile producatoare care beneficiaza de ajutor sa nu fie mai mic decat preturile carbunelui de o calitate similara provenit din terte state.