Investitorii americani si romani membri ai Camerei de Comert Americane (AMCham) in Romania cer reforma "imediata si imperativa" a procesului de aplicare a legilor si toleranta zero fata de mita si coruptie, in Romania, se arata intr-un comunicat emis miercuri.

"In contextul tragicului eveniment de vinerea trecuta in urma caruia 32 de persoane si-au pierdut viata si alte 150 au fost grav ranite in incendiul izbucnit in clubul bucurestean Colectiv, Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) solicita o reforma imediata si imperativa a procesului de aplicare a legilor in Romania si o toleranta zero fata de mita si coruptie, astfel incat Romania sa devina o tara sigura pentru cetatenii sai", afirma AmCham, intr-un comunicat remis HotNews.

Investitorii atrag atentia ca eforturile depuse pana acum pentru inlaturare coruptiei din tara au fost insuficiente si indeamna companiile si persoanele fizice sa se implice activ pentru siguranta si sanatatea individuale si colective.

"Consideram ca eforturile depuse pana in acest moment pentru inlaturarea coruptiei au fost insuficiente si ca este nevoie de o schimbare reala la toate palierele societatii romanesti, de la cel mai inalt nivel al administratiei centrale pana la cele mai mici institutii publice", considera AmCham.

"In timp ce autoritatile au cea mai mare responsabilitate cu privire la asigurarea unui cadru clar de reglementare, implementare si monitorizare a respectarii normelor de siguranta in toate domeniile, fiecare din partile implicate, companii sau persoane fizice, trebuie sa isi asume rolul de agent al schimbarii, in vederea atingerii obiectivului comun de asigurare a sigurantei si sanatatii individuale si colective. Transformarea Romaniei presupune un efort colectiv si daca schimbarea nu va porni simultan de la ambele capete ale spectrului decizional si societal, numarul tragediilor nu se va opri aici", mai arata sursa citata.

In context, AmCham arata ca dezastrul recent din clubul Colectiv din Bucuresti, in urma caruia au murit 32 de oameni, "este o dovada de necontestat a faptului ca, pe termen lung, coruptia, iresponsabilitatea, nepasarea, urmarirea interesului propriu si lipsa de performanta nu sunt doar factori ce impiedica progresul Romaniei, ci risipesc resurse valoroase si cel mai grav, pun in pericol viata cetatenilor".

AmCham Romania reuneste in prezent peste 400 de companii americane, internationale si locale. Acestea au cumulat investitii totale de peste 20 miliarde dolari, generand peste 250.000 de locuri de munca, spune organizatia.