​AB InBev a ajuns la un acord formal pentru a prelua gigantul SAB Miller, pentru ceea ce va fi una dintre cele mai mari tranzactii din istorie, scrie AFP, suma totala fiind de 112 miliarde euro. Eventuala apropiere a celor doua firme a fost de mult timp obiectul speculatiilor pe piata dar nu a existat mult timp niciun anunt oficial pe marginea acestui subiect. AFP scrie ca AB InBev va intra in forta pe piata africana, unde SABMiller are o prezenta putermica.

BudweiserFoto: AB InBev

AB InBev estimeaza ca tranzactia va fi parafata in al doilea trimestru din 2016 si va permite companiei sa capete anvergura mondiala, urmand sa-si creasca prezenta in zone precum Asia, America Centrala si Africa, unde SABMiller are prezenta importanta.

Cele doua companii produc in total 60 miliarde litri de bere in fiecare an, ceea ce inseamna de trei ori mai mult decat locul trei din piata: Heineken.

SABMiller a respins in trecut mai multe oferte de preluare, motivand ca a fost subevaluata. Noul grup creat va acea 30% din piata mondiala a berii.

Braziliano-belgienii de la AB InBev sunt numarul unu mondial si produc printre altele marcile Budweiser, Corona sau Stella Artois).

Britanico-sud-africanii SABMiller, numarul doi mondial, produc marci precum Pilsner Urquell, Peroni, Miller si Grolsch).

SABMiller a respins in trecut mai multe oferte de preluare, motivand ca a fost subevaluata. InBev a oferit in trecut 38 de lire sterline/actiune,4 0 de lire, 42.15 si 43.50, cele doua parti cazand de acord la un pret de 44 de lire.

Cota de piata a celor mai mari jucatori din piata in 2014

Anheuser-Busch InBev - 20.8%

SABMiller - 9.7%

Heineken - 9.1%

Carlsberg - 6.1%

China Resources Enterprise - 6%

Sursa: Euromonitor (citata de BBC)