Airbus Helicopters va anunta marti, in cadru festiv, inceperea constructiei fabricii de asamblare Super Puma MK 1 la Ghimbav, proiect pentru care investitia va fi de 40 milioane euro, iar primul elicopter civil va fi fabricat in 2017. Se vor face 400 de angajari, iar o parte dintre componente vor proveni de la IAR Ghimbav.

Airbus Helicopter AS332 C1eFoto: airbus.com

Unitatea de productie va fi construita pe un teren de 27.000 de metri patrati pus la dispozitie de compania IAR Ghimbav.

Piatra de temelie a noii fabrici va fi pusa marti, in cadrul oficial. Proiectul prevede ca in 2017 sa iasa de pe linia de fabricatie primul elicopter civil de tip C1e, urmata in 2018 de iesirea de pe linia de fabricatie a primului elicopter de tip militar.

Fabrica de elicoptere va fi ridicata in partea de nord a orasului, iar lucrarile vor dura cam un an. Proiectul include construirea unor spatii pentru depozitarea, productia si testarea elicopterelor, dar si spatii pentru birouri.

Brasovul are traditie in constructia si reconditionarea de elicoptere, specialistii de aici fiind recunoscuti la nivel european.

Airbus Helicopters Industry Romania va fi responsabila cu contractarea directa a motoarelor, trenului de aterizare, structurii, cablajelor etc, direct de la furnizori. Sustinerea post-livrare si service-ul elicopterelor vor fi asigurate pentru flota existenta de catre Airbus Helicopters, iar pentru viitorii clienti de catre Airbus Helicopters Industry Romania.

Pentru inceput, Airbus Helicopters va crea 400 de locuri de munca pentru care a inceput recrutarea si pregatirea specialistilor.

Aproape 50 de oameni au plecat la cursuri de specializare in Franta, iar lor li se pot alatura cei 25 de absolventi care termina in fiecare an, la Brasov, specializarea constructii aerospatiale de la Universitatea Transilvania.

Surse: newsbv, Buna Ziua Brasov, Digi24