Viceprim-ministrul si Ministru al Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, insotit de Ministrul Afacerilor Externe, Lazar Comanescu, au participat marti la cea de-a patra editie a Summitului China- Europa Centrala si de Est desfasurat in localitatea chineza Suzhou, informeaza Ministerul Economiei. In cadrul discursului rostit la reuniunea plenara, seful delegatiei romane a subliniat preocuparea noului guvern de la Bucuresti pentru concretizarea agendei ambitioase a cooperarii China- Europa Centrala si de Est, in special prin includerea potentialului de hub regional al Romaniei in traseele viitoare de transport multimodal de marfuri intre China si Europa.

Vicepremierul Borc a subliniat interesul Romaniei pentru concretizarea initiativelor si proiectelor aflate pe agenda bilaterala romano-chineza, in special in domeniile energetic, al infrastructurii de transport, in realizarea unor proiecte pilot in domeniul comuncatiilor si IT, care sa puna mai bine in valoare potentialul creativ din Romania si capacitatea de extindere a acestor proiecte la necesarul pietei din regiunea Marii Negre si a Europei de Sud Est.

Potrivit comunicatului, vicepremierul Borc a sustinut initiativa preluarii de catre Romania a coordonarii Grupului sectorial dedicat cooperarii pe domeniul energetic intre China si cele 16 tari din regiune. O subliniere importanta a Ministrului roman al Economiei se refera la atragerea de resurse regionale, resurse ale Uniunii Europene precum si din partea Chinei, pentru punerea in valoare cat mai eficienta a potentialului creativ pe domeniul IT si al noilor tehnologii in domeniul comunicatiilor, societatii informationale si energiei, utilizand capacitati deja lansate sau in curs de consolidare in Romania.

De asemenea, Costin Borc a solicitat o mai intensa cooperare bilaterala pe domeniul agricol, pentru a permite o evolutie mai eficienta a exporturilor romanesti catre China, precum si diversificarea initiativelor din domeniul turismului.

In mod deosebit au fost evidentiate posibilitatile de dezvoltare a infrastructurii in portul Constanta si in bazinul Dunarii.

Gazda evenimentului a fost Premierul Li Keqiang care, alaturi de liderii celor 16 state din zona Central si Est europeana au stabilit prioritatile de dezvoltare a cooperarii, in special in plan economic, pe perioada urmatorilor ani si au analizat evolutiile in implementarea proiectelor deja agreate.

Vicepremierul Costin Borc impreuna cu Ministrul Afacerilor Externe Lazar Comanescu au avut o intrevedere bilaterala cu Premierul chinez, in cadrul careia seful delegatiei romane a inmanat o scrisoare din partea Primului Ministru Dacian Ciolos.