O simpla procedura de atribuire a unui contract catre o anumita firma poate afecta vietile a sute de mii de agricultori, a comentat Radu Merica, presedintele Camerei de Comert Romano-Germane (AHK), in cadrul unui workshop organizat de Ambasada Germaniei la Bucuresti impreuna cu Camera de Comert Romano-Germana pe tema achizitiilor publice. Merica a facut referire la blocarea platilor din partea Agentiei Nationale de plati si Interventie in Agricultura din cauza blocarii unui soft realizat de consortiul SIVECO-Teamnet. Insa situatii de acest gen se intalnesc si in alte domenii, considera Merica, dand exemplu atribuirile de contracte din educatie si infrastructura.

Radu MericaFoto: Agerpres

"Acelasi lucru se intampla si cu manualele scolare", a spus Merica amintind faptul ca la inceput de an scolar, elevii nu au manuale pe banci. "Si faptul ca nu avem strazi afecteaza situatia a milioane de oameni. Sunt oameni care petrec si mai mult timp in trafic pentru ca sistemul de trafic a fost atribuit unei firme care nu-si face treaba", a mai afirmat Merica.

Acesta considera ca in cei 25 de ani de la Revolutie, in Romania nu au reusit sa se dezvolte companii de talie regionala in domenii precum constructii, IT sau energie, tocmai din cauza ca atribuirile de contracte au fost facute in functie de cine s-a aflat a putere.

In aceste situatii se ajunge din cauza legislatii neclare in domeniul achizitiilor publice. Apoi, autoritatile contractante sunt in mare majoritate coordonate politic. O alta problema ar fi lipsa de transparenta in urmarirea ulterioara a contractelor, ajungandu-se in multe cazuri la triplarea valorii lucrarilor.

UPDATE Compania SIVECO sustine ca Radu Merica a facut o serie de afirmatii gratuite despre achizitiile publice. "Domnul Radu Merica ataca, cu o usurinta condamnabila, proiecte importante, serioase, despre care in mod evident nu are decat informatii disparate, superficiale. Compararea situatiei achizitiilor legate de plata subventiilor in agricultura, educatie sau infrastructura ignora complet contextul in care acestea s-au desfasurat, avand ca unic scop sustinerea unei concluzii populiste. Articolul cuprinde numeroase afirmatii gratuite, referitoare la situatii care n-au nicio legatura intre ele, fiind combinate intr-o logica complet falsa. Ele afecteaza, la randul lor, munca si viata unor oameni care, in ciuda faptului ca sunt constant denigrati, muncesc din greu, adesea zi si noapte, pentru a face sa functioneze proiecte incredibil de grele. Din pacate, o astfel de abordare nu are nicio legatura cu o perspectiva economica sanatoasa, pe care am astepta-o de la un reprezentant al mediului de afaceri si, cu atat mai mult, de la purtatorul de cuvant al unei asociatii profesionale", se arata intr-un punct de vedere transmis de SIVECO redactiei HotNews.ro.

Reamintim ca Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, miercuri, pentru HotNews, ca sute de mii de fermieri romani vor fi afectati de intarzieri la platile din partea Agentiei Nationale de plati si Interventie in Agricultura, ca urmare a functionarii greoaie a unui soft realizat de un consortiu SIVECO-Teamnet, motiv pentru care o serie de sefi din APIA vor fi schimbati din functie sau sanctionati.

Problemele sunt legate de avansurile la plata unica pe suprafata - SAPS 2015 - de 53 de de euro la hectar, pe care fermierii romani trebuie sa o primeasca in perioada 16 octombrie - 30 noiembrie 2015.

Potrivit lui Irimescu, in total 943.000 de cereri de plata au fost depuse de catre fermieri la APIA, insa in urma trierilor facute ca urmare a controalelor din teren numarul cererilor de plata valabile s-a redus in jurul a 700.000.

In sistemul electronic pentru procesarea cererilor de plata, s-a reusit introducerea a numai 260.000 de cereri, din care, insa au ajuns la finalul procesului numai 13.500 de cereri pana in acest moment, a mentionat Irimescu.

"Softul realizat de consortiul SIVECO-Teamnet s-a blocat. Lucram cu firmele, se fac teste in aceasta perioada", a declarat, pentru HotNews, Irimescu.

Ministrul Agriculturii, care a preluat de o saptamana portofoliul, sustine ca vina apartine sefilor APIA, pe care ii acuza ca au contractat prea tarziu serviciile de realizare si gestionare a softului.