Comisia Europeana a deschis o investigatie oficiala referitoare la facilitatile fiscale de care a beneficiat McDonald's in Luxemburg incepand din 2009, compania fiind a patra multinationala americana care a intrat in atentia autoritatilor UE, relateaza MarketWatch, citata de Mediafax.

Mascota Ronald McDonaldFoto: Agerpres

Executivul UE a anuntat ca va analiza daca facilitatile fiscale acordata diviziei din Luxemburg a McDonald's in 2009 au permis companiei sa evite plata impozitului pe profit atat in ducat cat si in Statele Unite.

Divizia din Luxemburg a McDonald's, care colecteaza comisioane de la francizele McDonald's din Europa si Rusia, nu a platit impozit pe profit in Luxemburg din 2009, chiar daca inregistreaza profituri mari, cum ar fi cele de peste 250 de milioane de euro din 2013, potrivit CE.

In luna octombrie, Comisia Europeana a ordonat Olandei sa recupereze de la Starbucks taxe neplatite in valoare de 20-30 milioane de euro, iar Luxemburgul trebuie sa pretinda Fiat Chrysler Automobiles o suma similara, intrucat facilitatile fiscale de care au beneficiat cele doua companii incalca legislatia UE.

Comisia analizeaza cu atentie acordurile speciale prin care taxele datorate de companiile multinationale sunt reduse in unele cazuri la aproape zero, in conditiile in care guvernele se confrunta cu un declin al veniturilor.

Investigatia de un an de zile a Comisiei se refera si la Apple, producatorul iPhone, si retailerul online Amazon. Recent, CE a mai lansat o investigatie privind facilitatile oferite de Belgia unor companii.