Suma alocata in 2015 agricultorilor pentru plata ajutorului de stat in scopul reducerii accizei la motorina utilizata in agricultura este majorata cu aproximativ 40%, de la 270,697 milioane lei la 377,472 milioane lei, potrivit unei Hotarari aprobate miercuri de Guvern.

Potrivit Guvernului, masura va asigura resursele financiare necesare pentru plata ajutorului de stat pentru motorina utilizata in trimestrul III al anului 2015, la efectuarea lucrarilor mecanizate in agricultura in sectoarele vegetal, zootehnic si imbunatatiri funciare. Acest sprijin va permite producatorilor agricoli sa-si diminueze costurile de productie, stimuland, astfel, sectorul agricol.

Din suma alocata initial in 2015 cu aceasta destinatie, 270,697 milioane lei, pentru plata ajutorului aferent trimestrelor I si II a fost utilizata suma de 248,328 milioane lei, platile aferente motorinei utilizate in trimestrul III urmand sa se faca pana la sfarsitul anului.

Schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura a fost instituita prin Hotararea Guvernului nr.1174/2014. Plata ajutorului se face prin centrele judetene ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Beneficiarii ajutorului:

  • Producatorii agricoli, persoane fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, care sunt inregistrati in Registrul agricol, Registrul fermelor, Registrul plantatiilor viticole, alte evidente funciare, care exploateaza terenuri agricole, individual sau in forme de asociere conform legislatiei in vigoare, in scopul obtinerii productiei agricole;
  • Producatorii agricoli, persoane fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, si/sau persoane juridice, grupuri de producatori recunoscute sau organizatii de producatori recunoscute, dupa caz, care sunt inregistrati in Registrul national al exploatatiilor si care detin, cresc sau exploateaza animale, individual sau in forme de asociere conform legislatiei in vigoare, in scopul obtinerii productiei agricole;
  • Organizatiile de imbunatatiri funciare si federatiile de organizatii de imbunatatiri funciare inscrise in Registrul national al organizatiilor de imbunatatiri funciare si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare, asa cum sunt definite in Legea imbunatatirilor funciare nr. 138/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
  • Organismele/organizatiile de cercetare, respectiv universitatile, institutele si statiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finantare, al caror scop principal este de a realiza cercetare fundamentala, cercetare industriala sau dezvoltare experimentala si de a-si face cunoscute rezultatele prin predare, publicare sau transfer de tehnologie.

Persoanele fizice pot fi acceptate ca potentiali beneficiari ai prezentei scheme daca in termen de 60 de zile lucratoare de la data primirii notificarii privind acordul prealabil, dar nu mai tarziu de data depunerii primei cereri trimestriale, se autorizeaza ca persoana fizica autorizata sau intreprindere individuala, conform OUG nr. 44/2008, cu modificarile si completarile ulterioare.