Presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii dialogului social nr. 62/2011, informeaza un comunicat al Administratiei Prezidentiale, potrivit Agerpres. In iunie, Iohanis ceruse Parlamentului reexaminarea acestei legi, deoarece considera ca trebuie realizata prevederea potrivit careia sindicatele pot sa primeasca direct contributia de la angajator, fara ca banii sa ajunga intai la salariati. Dar Senatul a respins in septembrie cererea de reexaminare.

In iunie, seful statului arata, in cererea de reexaminare, ca se impune reanalizarea continutului Art. I pct. 2 din legea transmisa spre promulgare, in sensul asigurarii dreptului salariatului de a-si manifesta vointa in mod direct si expres cu privire la veniturile sale salariale. Mai precis, seful statului considera ca angajatorul nu poate retine si vira cotizatia de sindicat pe statele lunare de plata, la cererea organizatiilor sindicale, deoarece salariul, potrivit Codului Muncii, se plateste direct titularului.

Senatul a respins in septembrie cererea de reexaminare si a retrimis presedintelui legea in forma initiala. Presedintele nu poate face decat o singura cerere de reexaminare, insa mai exista posibilitatea sa sesizeze Curtea Constitutionala. Legea a fost, insa, promulgata.

In aceste conditii, potrivit legii, la cererea organizatiei sindicale si cu acordul membrilor acestora, angajatorii vor retine si vor vira sindicatului cotizatia de sindicat pe statele lunare de plata. Aceasta cotizatie platita de membrii de sindicat este deductibila in cuantum de maximum 1% din venitul brut realizat.

Citeste si: