​Romania trebuie sa aiba in vigoare, pana pe 20 mai 2016, o lege care sa transpuna corect directiva europeana privind produsele din tutun, a declarat, marti, agentul guvernamental al Romaniei la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, Razvan Horatiu Radu. Directiva care trebuie transpusa prevede, printre altele, eliminarea treptata de pe piata a tigarilor mentolate.

Pachetul de tigari reglementat de viitoarea directiva UEFoto: Hotnews

"Din punctul nostru de vedere situatia este simpla si clara: directiva privind produsele din tutun are termen de transpunere pana la 20 mai 2016. Pana atunci, noi va trebui sa avem o lege interna care sa fie in vigoare si care sa transpuna directiva. Orice abatare de la aceasta regula creeaza riscul unei actiuni de infringement pentru necomunicarea masurilor de transpunere" - a spus, intr-o conferinta de presa, Horatiu Radu, subsecretar de stat din Ministerul Afacerilor Externe.

El a precizat ca, in cadrul discutiilor cu celelalte ministere privind transpunerea directivei, pozitia MAE a fost pentru transpunerea corecta si la timp a actului normativ european in legislatia romaneasca.

"La aceasta directiva, din fericire, s-a lucrat si se lucreaza asiduu, mai ales in ultima perioada. Este un comitet interministerial. Pozitia MAE a fost una constanta de transpunere in termen si corect a directivei", a afirmat agentul Romaniei la CJUE.

Ministerul Sanatatii, care coordoneaza in Guvern transpunerea directivei, a anuntat, marti seara, finalizarea proiectului de lege de transpunere a directivei 2014/40/UE privind produsele din tutun, acesta urmand sa fie prezentat in sedinta Executivului din 17 februarie. Anuntul MS a venit la finalul ultiei sedinte a Comietului interministerial de transpunere a directivei europene, care a avut loc marti.

"Parlamentul si-a inceput activitatea si, in conformitate cu calendarul stabilit, urma ca in luna februarie sa introduce proiectul in Guvern. Proiectul de lege este la Ministerul Sanatatii, ei sunt coordonatorii, dar sunt mai multe ministere implicate, MAE, Ministerul Economiei, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Afacerilor Interne, Consiliul Concurentei", a mentionat la randul sau Horatiu Radu, in conferinta de presa.

La o intalnire cu oficialii din Comitetul interministerial, din 21 ianuarie, reprezentantii unor companii producatoare de tigari - British American Tobacco, Japan Tobacco International si Philip Morris - au solicitat prorogarea termenului de fabricatie, la 6 luni de la intrarea legii in vigoare.

"Subliniem, de la bun inceput, ca dorim sa ne conformam prevederilor Directivei, a carei transpunere am solicitat-o oficial, in mod repetat, pe parcursul ultimului an si jumatate. La fel ca orice alta industrie, avem nevoie, insa, de minimum sase luni pentru adaptarea proceselor de productie", au explicat producatorii.

  • ANAF vrea reglementari mai putin stricte pentru producatorii de tigari

documente

Minuta MS

(2 Feb 2016) PDF, 1MB

Potrivit discutiilor din sedinta din 19 ianuarie a Comitetului interministerial privind transpunerea directivei europene pentru produsele din tutun, Agentia Nationala de Administrare Fiscala s-a exprimat pentru instituirea unor reglementari mai putin stricte pentru producatorii de tigari.

"ANAF atrage atentia asupra faptului ca o reglementare foarte stricta va conduce la cresterea contrabandei si nu va rezolva problema de sanatate a populatiei, avand in vedere ca Romania are in jur 2.070 km de frontiera externa a UE" - se arata in minuta sedintei Comitetului interministerial din 19 ianuarie 2016.

In schimb Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Sanatatii s-au exprimat pentru transpunerea la timp a directivei europene care va elimina treptat tigarile aromate.

"MAE va trimite o scrisoare Comisiei Europene prin care va solicita un punct de vedere referitor la posibilitatea prorogarii termenului, insa subliniaza ca termenul de 20 mai 2016 trebuie respectat si este important sa respectam calendarul propus, asfel incat proiectul de lege sa fie transmis cat mai repede in Parlament, avand in vedere ca este an electoral" - se mai arata in document.

La randul sau, Ministerul Sanatatii a aratat ca, in cadrul unei sedinte a Directiei Generale Sanatate (DG SANTE) a Comisiei Europene, s-a conchis ca tigrile aromate si pachetele subtiri, care vor fi scoase de pe piata, "reprezinta un procent foarte mic din productie".

  • Ce prevede directiva europeana privind produsele din tutun

Directiva europeana adoptata in martie 2014, revizuieste o directiva mai veche privind produsele din tutun. "Obiectivul principal al revizuirii directivei a fost de a face produsele din tutun mai putin atractive, in special pentru tineri, prin consolidarea normelor privind modul in care produsele din tutun pot fi fabricate , prezentate si vandute", a explicat Consiliul Uniunii Europene, care a avut ultimul cuvant asupra actului normativ initiat de Comisia Europeana.

Conform directivei, statele Uniunii Europene, inclusiv Romania, trebuie sa interzica, cel tarziu in anul 2020, tigarile mentolate, printre altele.

Directiva UE din anul 2014 include urmatoarele masuri principale:

  • O interdictie privind introducerea pe piata a tigarilor si a tutunului pentru rulat cu anumite arome caracteristice, cum ar fi cele de fructe sau vanilie, la 2 ani de la intrarea in vigoare a directivei. Pentru tigarile aromate care ocupa o cota de cel putin 3% din piata, cum sunt tigarile mentolate, interdictia se va aplica dupa 6 ani de la data intrarii in vigoare a directivei.
  • Statele membre vor interzice vanzarea produselor din tutun care contin aditivi in cantitati care cresc semnificativ efectul toxic sau dependenta, proprietatile cancerigene, mutagene sau toxice pentru reproducere.
  • Avertismente de sanatate combinate - constand dintr-un text si o imagine  - color vor trebui sa acopere 65 % din partea din fata si partea din spate a pachetelor de produse din tutun. In plus , fiecare pachet trebuie sa poarte un avertisment general (cum ar fi "Fumatul ucide, renunta acum"), precum si informatii precum "Fumul de tutun contine peste 70 de substante cunoscute ca provocand cancer" .
  • Statele membre pot decide sa exceteze produsele din tutun altele decat togarile, tutunul  pentru rulat, tutunul de narghilea ( de exemplu trabucurile , tigarile de foi si tutunul de pipa) de la obligatia de a afisa mesaje de informare si avertismente de sanatate combinate.
  • O interdictie cu privire la orice etichetare inselatoare (cum ar fi "natural" sau "organic" ), si supra pachetelor de dimensiuni mici pachete de tip "ruj" .
  • Introducerea unui sistem de urmarire impreuna cu caracteristici de siguranta, pentru a consolida lupta impotriva comertului ilicit si a produselor falsificate.
  • Statele membre vor putea decide sa interzica vanzarile transfrontaliere la distanta de produse din tutun.
  • Statele membre vor putea introduce norme mai stricte privind aditivii sau ambalajele produselor din tutun (cum ar fi ambalajele uniforme), in anumite conditii (cum ar fi de notificarea Comisiei).

Domeniul de aplicare al directivei privind regelementarea produselor din tutun se extinde la tigarile electronice. Acestea vor fi supuse unui numar de garantii (de exemplu, concentratia maxima de nicotina de 20 mg/ml, cartusul de unica folosinta sa fie de maximum 2 ml, volumul maxim al recipientelor reincarcabile sa fie de 10 ml).

In ceea ce priveste tigarile electronice reincarcabile, peste cel mult doi ani, Comisia Europeana va trebui sa faca un raport referitor la riscul potential pentru sanatatea publica.

Daca, din motive justificate legate de un risc grav pentru sanatatea umana, cel putin 3 state membre interzic tigarile electronice sau recipientele de reumplere specifice, Comisia va ptea sa extinda interdictia pentru toate statele membre.

Statele membre pot autoriza tigarile electronice in conformitate cu normele privind produsele farmaceutice , daca acestea indeplinesc prevederile din legislatia farmaceutica, in sensul in care ar ajuta fumatorii sa renunte la fumat.