Lukoil Europe Holdings BV, subsidiara a Lukoil, a incheiat un acord cu firma austriaca AMIC Energy Management GmbH privind vanzarea a aproape 230 de benzinarii din Polonia, Letonia si Lituania, a anuntat vineri grupul energetic rus, potrivit agentiei Tass, citate de Agerpres.

Tranzactia va fi finalizata in semestrul doi din acest an, dupa obtinerea aprobarilor autoritatilor de reglementare din Polonia, Letonia si Lituania. In aprilie 2015, Lukoil, prezent si pe piata din Romania, si-a vandut firmei AMIC cele 240 de benzinarii si sase depozite petroliere din Ucraina.

"Decizia vanzarii benzinariilor din Polonia, Letonia si Lituania a fost facuta in cadrul programului de optimizare a structurii activelor Lukoil in Europa", a anuntat grupul energetic rus.

Presedintele Lukoil, Vagit Alekperov, anunta in decembrie listarea tuturor activele din Letonia si Lituania in vederea vanzarii, din cauza sentimentelor anti-rusesti din aceste state.

"Ne confruntam cu dificultati intr-o serie de state, inclusiv Ucraina, unde am fost fortati sa ne vindem activele, desi erau printre cele mai bune. Ne-am vandut activele din Estonia, in iunie. Astazi am listat pentru vanzare activele noastre din Letonia si Lituania, unde exista serioase sentimente anti-rusesti si de aceea board-ul directorilor Lukoil a decis sa parasim aceste state", a explicat Vagit Alekperov.

"Strategia Lukoil nu implica expansiunea in Europa in viitorul apropiat. Am confirmat doar expansiunea pe segmentul explorarilor geologice si al productiei de titei", a precizat presedintele grupului energetic rus.

In 2014, Lukoil si-a vandut benzinariile din Cehia, Slovacia si Ungaria.

In Romania, Lukoil se afla pe locul al treilea pe piata distributiei de carburanti, cu un lant de 301 de benzinarii. De asemenea, compania gestioneaza noua depozite de carburanti. In cadrul operatiunilor din Romania ale Lukoil lucreaza circa 3.500 de angajati, din care 2.500 pe platforma de la Petrotel.