Departamentul pentru Investitii Straine si Parteneriat Public-Privat, fostul "minister"al Marilor Proiecte condus in trecut de Dan Sova, are un nou sef dupa ce premierul Dacian Ciolos l-a numit in functia de secretar de stat pe Manuel Costescu, director in Londra la banca americana JP Morgan. Departamentul pentru Investitii Straine ar urma sa treaca in perioada urmatoare la Ministerul Economiei.

Manuel CostescuFoto: Harvard

Potrivit unei decizii publicate luni in Monitorul Oficial, premierul Dacian Ciolos l-a numit secretar de stat in fruntea Departamentului pentru Investitii Straine si Parteneriat Public-Privat (DPISPP) pe Maneul Costescu, director executiv la subsidiara din Londra a bancii americane JP Morgan.

Potrivit profit.ro, pana la acest moment, Costescu s-a ocupat, la biroul din Londra al JP Morgan, de legaturile bancii cu institutii de stat precum banci centrale, banci de dezvoltare de tip Eximbank, trezorerii si agentii guvernamentale.

Inainte de a se alatura JP Morgan, Costescu a lucrat in consultanta, cel mai recent pentru propria sa firma din Londra, alaturi de sotia sa. A mai lucrat pentru McKinsey, la biroul din New York al companiei, unde s-a ocupat de clienti din domeniile bancar, asset management, media si logistica, mentioneaza sursa amintita. Anterior, Manuel Costescu a lucrat pentru firma americana de consultanta in energie The Brattle Group.

In varsta de 40 de ani, Manuel Costescu detine un MBA obtinut la Sloan School of Management de la Massachusetts Institute of Technology, un master in dezvoltare internationala de la Kennedy School of Government din cadrul Universitatii Harvard si o diploma in economie de la Universitatea Brandeis din Massachusetts.

Seful Cancelariei premierului, Dragos Costache a anuntat intrun interviu pentru profit.ro ca Departamentul pentru Investitii Straine va trece in coordonarea Ministerului Economiei, vicepremierul Costin Borc avand intentia de a-l transforma intr-o agentie de promovare a intereselor economice ale Romaniei.

Pe 15 ianuarie 2016, Alexandru Nastase a fost eliberat din functia de secretar de stat la Departamentul pentru Investitii straine si Parteneriat public-privat, printr-o decizie a premierului Dacian Ciolos, publicata vineri in Monitorul Oficial.

Alexandru Nastase a ocupat functia de secretar de stat la Departamentul pentru Investitii straine si Parteneriat public-privat din martie 2014, cand Dan Sova s-a mutat cu totul la Ministerul Transporturilor. Departamentul a trecut apoi printr-o modificare, Compania de Autostrazi revenind la Ministerul Transporturilor, iar structura ramasa in urma la Secretariatul General al Guvernului a devenit Departamentul pentru Investitii Straine si Parteneriat Public-Privat.