​De multe ori, atunci cand afacerea iti merge bine, cifra de afaceri se mareste si profitul creste cu regularitate, refuzi sa te gandesti ca iti poti pierde toti banii peste noapte. Cel putin, in Romania, multe companii inca nu vad rostul in a-si asigura riscul de a nu incasa facturile.

Cu Euler Hermes, paza buna trece primejdia reaFoto: Euler Hermes

Desi pe piata activeaza mai multi jucatori de asigurare a creditelor comerciale, inclusiv Euler Hermes, liderul mondial in acest domeniu (cu rating Standard & Poor's de AA-), mediul de afaceri din Romania se confrunta cu o reticenta la notiunea de “asigurare a creantelor comerciale”. In tarile cu o economie dezvoltata, asigurarea de credit comercial este considerata o normalitate si este parte fireasca a politicii de dezvoltare a unei companii.

Victor Sraer, Managing Partner Otto Broker, ne furnizeaza un exemplu concludent: “ Am inceput inca din 2006 discutiile legate de asigurarea oferita de Euler Hermes impotriva riscului de neincasare pentru un client al nostru, activ in domeniul FMCG. In acea perioada compania era in plina dezvoltare, inregistrand o crestere anuala mult peste 10%. Proprietarul afacerii se baza foarte mult pe abilitatile lui de management si pe experienta pozitiva pe care o avea cu clientii. Din fericire, era o persoana dispusa sa asculte idei si informatii noi si asta ne-a dat ocazia sa ii prezentam, 2 ani la rand, solutia pentru riscul de neincasare. Incercarile noastre repetate de a-l asigura impotriva acestui risc specific s-au lovit, insa, de reticienta fata de ceva ce nu i s-a intamplat si fata de ceva care parea a nu ii fi util.”

Totusi, la sfarsitul anului 2007, clientul semneaza prima sa polita de credit comercial prin intermediul Otto Broker. Sraer adauga: “La inceput, inca intrebator daca o astfel de solutie poate lucra in favoarea lui, clientul a inceput sa isi asigure o parte din portofoliu. La 6 luni dupa semnarea politei s-a intamplat primul incident de plata – de aproximativ 100.000 de Euro. Clientul-debitor, o companie recent privatizata, aparent foarte sanatoasa, ca dimensiune, de 6 ori nivelul clientului nostru, a intrat in insolventa datorita unor fraude interne. Nimeni nu se astepta. Clientul nostru tocmai obtinuse o limita partiala, in suma de 40.000 de Euro de la Euler Hermes pentru clientul-debitor, in ideea in care considera ca acesta este foarte sigur. Surpriza a fost foarte mare cand a aflat despre intrarea in insolventa a clientului-debitor, mai ales ca expunerea acestuia era de 100.000 de Euro, din care 40.000 Euro asigurati. La o cifra de afaceri de aproximativ 6 milioane de Euro si o marja de profit de aproximativ 2%, aceasta dauna ar fi putut sa ii puna afacerea pe butuci. Multumita politei de credit comercial si colaborarii cu Euler Hermes, acest lucru nu s-a intamplat ci, mai mult, dupa 8 ani de utilizare inteligenta a acoperirii de credit comercial, clientul in cauza a dezvoltat o afacere de 35 de milioane de Euro”.

Ca urmarea a sfaturilor de management al riscului primite, afacerea este securizata din toate punctele de vedere. A cunoscut o crestere continua din 2008 pana in prezent, in ciuda perioadei de criza economica.

Victor Sraer mai adauga: “Parerea noastra, mai ales dupa experienta aceasta, este ca, indiferent de calibrul partenerilor de afaceri, piata poate dicta o serie de repercursiuni in lant. O polita de credit comercial poate oferi securitatea financiara si poate face diferenta intre furtuna si soare in viata unui antreprenor. Noi recomandam clientilor nostri solutia de asigurare ce de credit comercial nu numai pentru protectia oferita, ci mai ales pentru informatia pe care asiguratorul o pune la dispozitia clientului. Pe baza acesteia, compania poate lua cele mai bune decizii in relatia cu clientii sai debitori, iar potentialul de dezvoltare catre noi piete creste exponential. De altfel, acesta este un diferentiator important pentru divizia corporate Otto Broker – specializarea in asigurarile de credit comercial si utilizarea lor pentru cresterea afacerilor”.

Printre beneficiile cheie oferite de asigurarea de credit comercial Euler Hermes se numara protectia la riscul de neincasare, cunoasterea detaliata a clientilor-debitori, optimizarea managementului riscului, externalizarea colectarii creantelor, cresterea sigura a afacerii si chiar posibilitati mai bune de imprumut sau finantare. Produsele si serviciile sunt adaptate la marimea, nevoile si industria in care activeaza o companie: polita privind asigurarea creditelor comerciale interne si de export, polița Simplicity, polita CAP/CAP+, polita Power CAP, serviciul SmartView.

Afla mai multe despre asigurarea de credit comercial aici