Comisarul european insarcinat cu Fiscalitatea, Pierre Moscovici, a anuntat marti ca executivul european va formula in aprilie propuneri pentru a asigura punerea la dispozitia publicului a datelor fiscale ale fiecarei multinationale din fiecare tara a Uniunii, potrivit AFP.

"O multinationala trebuie sa isi publice tara cu tara activitatile si rezultatele sale, datele contabile si fiscale", a spus Pierre Moscovici, la postul de radio France Inter.

"OCDE a stabilit o norma pe care o vom transpune la nivel european si care prevede ca de acum aceste date contabile si fiscale vor fi disponibile intre adiministratiile fiscale, ceea ce nu e cazul in prezent", a reamintit comisarul european.

In ceea ce priveste divulgarea acestor date catre marele public, Moscovici a precizat ca "nu se pune problema daca, ci cand se vor face publice aceste date".

"Cetatenii trebuie sa aiba posibilitatea de a consulta aceste date, sunt in favoarea acestui lucru si am sentimentul ca este o miscare ce va castiga in forta", a spus el, mentionand ca dispune in acest sens de sprijinul Frantei, al Marii Britanii si al comisarului european pentru Concurenta, Margrethe Vestager.

Comisia a efectuat un studiu de impact asupra acestui dispozitiv de divulgare a datelor marelui public ale carui concluzii vor fi finalizate in martie.

"Daca nu afecteaza competitivitatea, si acesta este sentimentul meu, vom lua o initiativa in aprilie", a avertizat Moscovici.

Iar fostul ministrul francez al Economiei vrea sa mearga mai departe.

Intr-un interviu acordat ziarului francez Le Parisien, el spunea ca "va trebui sa interzicem, pe viitor, unei companii sa plateasca mai putine sau deloc impozite intr-o tara in care inregistreaza profituri".