Guvern: 5.500 de cetateni straini nou-admisi pe piata fortei de munca

de CP     HotNews.ro
Miercuri, 24 februarie 2016, 16:26 Economie | Companii

Guvernul a stabilit pentru anul 2016 un contingent de 5.500 de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca din Romania, potrivit unui proiect de hotarare aprobat miercuri. Acestia sunt cetateni ai altor state decat cele membre ale Uniunii Europene sau ale Spatiului Economic European ori ai Confederatiei Elvetiene sau cetatenii straini al caror acces liber pe piata muncii este stabilit prin acorduri si tratate incheiate cu alte state.

Numarul si tipurile de lucratori nou-admisi pe piata fortei de munca din Romania:
 • Lucratori permanenti: 3.500,
 • Lucratori stagiari: 200,
 • Lucratori sezonieri: 200,
 • Lucratori transfrontalieri: 100,
 • Lucratori inalt calificati: 800,
 • Lucratori detasati: 700
Numarul lucratorilor straini nou-admisi pe piata muncii din Romania se stabileste anual, prin Hotarare de Guvern. Pentru anul 2016 se mentine numarul stabilit pentru fiecare din ultimii trei ani, in conditiile in care, in primele 9 luni ale anului 2015, din cele 5.500 de avize de angajare/detasare aprobate au fost eliberate 1.937 de avize, din care 1.362 pentru lucratori permanenti, 393 pentru lucratori detasati si 182 pentru lucratori inalt calificati.

Potrivit O.G. nr. 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative pentru regimul strainilor in Romania, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si in concordanta cu politica privind migratia fortei de munca si avand in vedere situatia fortei de munca din Romania, prin Hotarare a Guvernului se aproba contingentul pe tipuri de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca.

Prin actul normativ aprobat de Guvern se asigura un control al numarului strainilor care intra pe teritoriul Romaniei si se limiteaza numarul lucratorilor straini detasati pentru care se platesc contributii de asigurari sociale in statul de origine.

Eliberarea avizelor de angajare/detasare pentru lucratori nou-admisi pe piata fortei de munca din Romania reprezinta venit la bugetul de stat estimat la aproximativ 1,1 milioane de euro, avand in vedere ca la eliberarea avizelor de angajare/detasare angajatorul/beneficiarul prestarii de servicii plateste un tarif stabilit in lei, echivalent a 200 de euro, iar la eliberarea avizului de angajare pentru lucratorii sezonieri, angajatorul plateste un tarif in lei echivalent a 50 de euro.

De asemenea, pentru lucratorii permanenti sau asimilati lucratorilor permanenti, angajatorii vor plati taxele, impozitele si contributiile prevazute de lege.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

1409 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Uau (Miercuri, 24 februarie 2016, 16:32)

  mitg [utilizator]

  La salariile noastre de 1500 lei brut, sunt convins ca va fi trai pe vatrai ...
  • +2 (2 voturi)    
   La cate milioane de someri avem (Miercuri, 24 februarie 2016, 18:39)

   Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   ce ne mai trebuie sa luam mii de extracomunitari de prin Bangladesh, India, Pakistan ... adica tot migranti.
   Nu ar fi mai bine sa imbunatim infrastructura (rutiera + CFR), sa se faca posibila scaderea chiriei (navetei) din impozitul datorat statului + alte stimulente pt ca acele locuri de munca sa revina amaratilor nostri?
   Am scapa in felul acesta si de plata unor aj sociale, de somaj etc.


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version