"Telemeaua de Ibanesti", fabricata pe Valea Gurghiului, judetul Mures, a fost recunoscuta oficial ca produs romanesc, dupa "Magiunul de prune de Topoloveni" si "Salamul de Sibiu", potrivit Mediafax.

"Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a primit din partea comisarului european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Phil Hogan, dovada inregistrarii in Registrul Denumirilor de Origine Protejate si al Indicatiilor Geografice Protejate pentru produsul Telemea de Ibanesti. Astfel, utilizarea acestei denumiri este rezervata pentru producatorii din aria geografica delimitata care indeplinesc conditiile prevazute in caietul de sarcini", arata Ministerul Agriculturii.

Acesta este cel de-al treilea produs romanesc care a obtinut protectia la nivelul Uniunii Europene, dupa ce, recent, si "Salamul de Sibiu" a fost protejat la Bruxelles, iar in 2011 a fost recunoscut "Magiunul de prune de Topoloveni".

La nivel mondial sunt garantate 1.427 de produse traditionale din care UE detine 1.404. Cele mai multe produse protejate provin din Italia (296), Franta (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) si Germania (96).