Ministrul Agriculturii: Salamul de Sibiu nu poate fi produs decat de membrii Asociatiei, restul trebuie sa-si retraga produsele
"Cine are un produs Salam de Sibiu care nu respecta caietul de sarcini trebuie sa il retraga, trebuie sa discute cu Asociatia in cauza si sa obtina caietul de sarcini si astfel are dreptul de a produce", a precizat Achim Irimescu, citat de Agerpres.
Ministrul a precizat in cadrul conferintei ca sunt si alti producatori care ar dori sa poata sa realizeze Salamul de Sibiu, dar ca sunt reguli clare pe care trebuie sa le respecte si ca nu Ministerul Agriculturii se ocupa de acest aspect.
Carmen Gavrilescu, reprezentanta Asociatiei Producatorilor de Salam de Sibiu, a declarat ca toti cei care doresc sa realizeze acest produs trebuie sa aiba o fabrica, sa realizeze produsul conform caietului de sarcini si sa fie in arealul geografic.
Acesta a mai spus ca, in prezent, are o solicitare de la compania Cristim si ca daca indeplineste criteriile atunci va fi primita.
Salamul de Sibiu a dobandit, din 10 martie 2016, oficial, denumirea de Indicatie Geografica Protejata, la 20 de zile de la publicarea anuntului de inregistrare in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Salamul de Sibiu este un salam crud-uscat, realizat din carne de porc provenita de la porci ajunsi la maturitate si din slanina tare. Amestecul este umplut in membrane naturale si/sau colagenice si supus afumarii cu lemn de esenta tare, maturarii si uscarii la rece. Pentru maturare se utilizeaza produse alcoolice precum vinul alb, rosu sau rose, coniac, vinars, vinuri spumante, bere neagra. De asemenea, sunt folosite culturi de mucegai nobil (spori) ¬ Penicillium nalgiovensis sau un amestec de diferite tipuri Penicillium, care contin obligatoriu Penicillium nalgiovensis.
Romania are o traditie de peste 100 de ani in producerea Salamului de Sibiu, pentru care exista o documentatie foarte bogata care atesta ca produsul a inceput concomitent in doua zone diferite din Romania, arealul Sibiului (Medias) si cel al Vaii Prahovei.
Romania a reusit sa inregistreze la nivel european, ca produs de Indicatie Geografica Protejata (IGP), Magiunul de Prune Topoloveni in anul 2011, Salamul de Sibiu si Telemeaua de Ibanesti in 2016.
Potrivit datelor MADR, la nivel mondial sunt garantate 1.427 de produse traditionale din care UE detine 1.404. Cele mai multe produse protejate le detine Italia (296), Franta (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) si Germania (96).

Scandalurile care au marcat la tot pasul scurtul mandat al lui Vlad Voiculescu
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
Mi-e sila de minciuna asta cu produsul la Sinaia! Poate la Sinaia se facea tot acelasi tip de salam de iarna, insa n-ar trebui sa se cheme ,,de Sibiu"!!!
Partea asta cam pute... eu o traduc ca "daca nu esti in breasla noastra, nu intri pe piata".