Aproximativ 95% dintre mesajele electronice trimise anul acesta au fost spam, potrivit unui studiu efectuat pe mai mult de un miliard de mesaje de la 50.000 de clienti din intreaga lume, de catre o companie americana specializata in securitatea informatica, relateaza AFP.

Fluxul de mesaje spam, care desemneaza o comunicare electronica nesolicitata de catre destinatari, a explodat in ultimii ani in ciuda tentativelor de restrictie, potrivit studiului companiei Barracuda Networks Inc.

Conform rezultatelor companiei americane, majoritatea firmelor considera spam-ul drept "cea mai rea forma de junk advertising", iar acesta a reprezentat 90%-95% din totalul mesajelor electronice trimise in 2007, fata de doar 5% cat se inregistrau in 2001.

Celor care trimit mesaje spam li s-au impus penalitati printr-o lege intrata in vigoare in SUA inca de la inceputul lui 2004 (CAN-SPAM Act), moment in care mesajele spam reprezentau circa 70% din totalul mesajelor electronice.

"Razboiul spam este o batalie fara sfarsit intre cei care trimit mesaje spam si vanzatorii de sisteme de securitate", a declarat directorul companiei Barracuda, Dean Drako.

"Producatorii de sisteme de securitate au nevoie sa isi puna la punct un sistem de aparare 24 de ore din 24 pentru a putea controla internetul si pentru a putea oferi noi solutii defensive cu raspuns imediat", a afirmat Drako.

Conform companiei americane, cei care trimit mesaje spam isi ascund identitatea trimitand mesaje prin intermadiul altor site-uri, blog-uri sau calculatoare.

Studiul Barracuda a dezvaluit ca 50% dintre utilizatorii de internet au primit in jur de cinci email-uri spam zilnic, in timp ce 13% au avut casutele electronice inundate cu cel putin 50 de mesaje nesolicitate in fiecare zi.