Producatorul de browsere web Opera Software a inaintat Comisiei Europene o plangere impotriva gigantului american Microsoft, acuzandu-l de practici anticoncurentiale, potrivit paginii de internet a CNN. Compania norvegiana sustine ca Microsoft a abuzat de pozitia dominanta conectand browserul Internet Explorer la sistemul de operare Windows, impiedicand astfel interoperabilitatea prin nerespectarea standardelor general acceptate.

Opera a cerut Comisiei Europene sa impuna companiei americane sa separe Internet Explorer de Windows, sau sa preinstaleze alte browsere in cadrul sistemului de operare.

In replica, reprezentantii Microsoft au anuntat ca utilizatorii pot alege sa foloseasca un alt browser, inclusiv Opera, iar producatorii de PC-uri pot preinstala orice browser pe sistemul sau de operare. Acestia au mai spus ca vor coopera in cadrul oricarei anchete deschise pe aceasta tema.

Purtatorul de cuvant al comisarului pentru concurenta, Neelie Kroes, a confirmat ca CE a primit plangerea Opera Software.

In anul 2004, executivul Uniunii a hotarat sa sanctioneze Microsoft cu o amenda-record, peste 400 de milioane de euro, si a solicitat modificarea unor practici comerciale ale Microsoft, considerand ca grupul american a folosit sistemul de operare Windows, care ruleaza pe aproximativ 95% din calculatoarele si serverele din lume, pentru a inlatura companiile concurente din productia de software.

Executivul european a aratat, in iulie 2006, ca grupul nu a respectat decizia din 2004, si a decis sa impuna o amenda suplimentara de 280,5 milioane de euro.