Grupul siderurgic indian Tata Steel ar putea sa lua in calcul vanzarea uzinelor sale din Marea Britanie, ceea ce ar putea pune in pericol mii de locuri de munca potrivit unui comunicat citat de presa britanica, scrie AFP, in timp ce The Telegraph scrie ca guvernul ia in calcul o nationalizare provizorie, pana la gasirea unui cumparator.

Tata acuza conditiile care se "deterioreaza rapid" in Marea Britanie si in restul Europei, in special din cauza supraproductiei mondiale, a costurilor ridicate si a volatilitatii monetare.

Gigantul indian "va studia toate optiunile pentru restructurarea portofoliului sau, inclusiv cedarea partiala sau totala a Tata Steel UK", filiala sa britanica, potrivit acestui comunicat.

In ianuarie, grupul a anuntat concedieri la uzina din Port Talbot, in Tara Galilor, unde angajeaza direct 4.000 de oameni si peste 3.000 in randul subcontractorilor si intermediarilor. Uzina din Port Talbot pierde in prezent un milion de lire sterline pe zi.

Ministrul Industriei, Anna Soubry, a declarat pentru BBC ca o nationalizare temporara este pe agenda, in cazul in care Tata se retrage.

Intrebata daca guvernul ia in calcul o nationalizare temporara a uzinelor Tata, pana la gasirea unui cumparator, aceasta a declarat: "Este o optiune. Am studiat toate optiunile. Nu stiu daca termenul 'a detine' este cel potrivit, dar vom continua sa studiem toate optiunile".