Voucherele obtinute prin Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national (Rabla) vor putea fi utilizate drept avans pentru achizitionarea unui autoturism nou prin Programul "Prima masina", se arata intr-o Hotarare adoptata miercuri de Guvern. Actul normativ coreleaza cele doua programe guvernamentale.

Un beneficiar al Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national va putea achizitiona un autoturism nou in cadrul Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi, folosind facilitatea acordata prin Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national "Programul Rabla" pentru justificarea achitarii avansului de minimum 5% din pretul de achizitie a noului autoturism.

Prin aceeasi Hotarare, Guvernul a stabilit ca pentru 2016, plafonul garantiilor care pot fi emise in cadrul Programului "Prima masina" este de 100 de milioane de lei din diferenta neutilizata din plafonul alocat pentru 2015. Pentru anul trecut, plafonul alocat garantiilor emise pentru acest program a fost de 350 de milioane de lei. Pana la finalul anului 2015, au fost acordate 193 de garantii.

Guvernul a adus aceste modificari in scopul cresterii atractivitatii Programului "Prima masina", prin acordarea posibilitatii cumularii beneficiilor celor doua programe guvernamentale.

Prin Programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi, persoanele fizice beneficiaza de garantii guvernamentale la contractarea creditelor pentru achizitionarea unui autovehicul nou al carui pret nu depaseste suma de 50.000 lei, la care se adauga TVA.