Ministerul Agriculturii analizeaza produsele "cascavalul de Saveni" si "carnatii de Plescoi" pentru recunoasterea lor la nivel european

de CP     HotNews.ro
Miercuri, 30 martie 2016, 20:37 Economie | Companii

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a prezentat miercuri, la solicitarea premierului Dacian Ciolos, o informare privind produsele romanesti cu potential pentru care sunt in curs de elaborare dosare in vederea depunerii la Comisia Europeana pentru inregistrare si protectie cu denumiri de origine sau indicatii geografice. Potrivit informatii, este in curs de analiza, la Comisia Europeana, documentatia pentru inregistrare a produsului "Novac afumat din Tara Barsei" cu cu Indicatie Geografica Protejata.

Ministerul Agriculturii este implicat si consiliaza grupurile interesate de inregistrarea unor produse romanesti conform sistemelor de calitate europene, astfel incat sa parcurga fara probleme intreaga procedura. In prezent, au fost depuse la MADR, in vederea analizarii si transmiterii catre Comisia Europeana, documentatiile pentru alte doua produse romanesti: "Cascavalul de Saveni" din judetul Botosani si "Carnati de Plescoi" din judetul Buzau.

Romania are, la ora actuala, trei produse recunoscute la nivel european. Guvernul a marcat, in cursul acestei luni, omologarea la nivel european a Salamului de Sibiu ca produs cu Indicatie Geografica (IGP) si a branzei Telemea de Ibanesti ca produs cu Denumire de Origine Protejata (DOP), dupa ce, in 2011, Magiunul de prune Topoloveni fusese inregistrat ca produs cu Indicatie Geografica Protejata.

Pentru perioada urmatoare, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a stabilit un calendar de actiuni la nivel national, de informare, consiliere si dezbateri pentru inregistrarea si recunoasterea produselor alimentare autohtone la nivel european. Pe de alta parte, pentru a incuraja operatorii economici din Romania sa adere la sistemele de calitate europene, MADR este in plin proces de pregatire pentru a fi introduse si in masura LEADER de dezvoltare locala din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 o serie de masuri de sprijin pentru promovarea produselor agroalimentare inregistrate conform schemelor de calitate nationale si europene.

In sedinta de guvern din 16 martie, premierul Dacian Ciolos i-a solicitat ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale ca impreuna cu Ministerul Finantelor si cu Ministerul Economiei sa aiba in vedere o serie de masuri prin care sa poata fi stimulata pe viitor pregatirea dosarelor de inregistrare si protectie si de promovare a acestor produse.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

726 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version