Guvernul a aprobat miercuri Programul de actiuni pe anul 2016 privind proiectarea si executia lucrarilor de interventie pentru reducerea riscului seismic la constructiile cu destinatia de locuinta multietajate, incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public. Programul cuprinde 80 de cladiri, din care 66 de cladiri renominalizate din programul de actiuni pe anul 2015 si 14 cladiri nominalizate de Primaria Municipiului Bucuresti.

Potrivit Guvernului, pentru 33 dintre aceste cladiri va fi elaborata documentatia tehnico-economica si vor fi executate lucrari de interventie; alte 47 de cladiri de locuit multietajate vor beneficia de actualizarea documentatiei.

Programul este elaborat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in baza propunerilor Consiliului General al Municipiului Bucuresti si ale consiliilor judetene, avizate de Comitetul Municipiului Bucuresti, respectiv de comitelele judetene pentru situatii de urgenta si, ulterior, de Comisia Nationala de Inginerie Seismica.

Fondurile necesare pentru finantarea cheltuielilor pentru proiectarea si executia lucrarilor de consolidare se asigura din bugetul MDRAP, in limita alocatiilor aprobate anual prin Legea bugetului de stat. Suma alocata pentru acest program in anul 2016 este de 25 de milioane de lei, un buget de cinci ori mai mare decat anul trecut.

In 2015, doar o singura cladire a fost consolidata din cele 25 aprobate prin programului Guvernului.

Vezi atasat proiectul de act normativ aprobat de Guvern