Grupul energetic austriac OMV, proprietarul Petrom, si gigantul rus Gazprom ar putea anunta vineri care sunt activele pe care OMV le va ceda companiei rusesti in schimbul unei participatii la zacamintele de petrol si gaze din Siberia, insa seful OMV, Rainer Seele, a subliniat miercuri ca rafinariile grupului nu vor face parte din schimbul de active cu Gazprom, transmite APA, citata de Agerpres.

Gazprom - OMVFoto: Colaj foto

"Va rog sa incetati speculatiile. Vom purta discutiile in asa fel incat rafinaria de la Schwechat sa nu fie afectata. Nu suntem interesati de cooperarea cu Gazprom in sectorul de rafinare. Acest lucru se aplica atat pentru Schwechat, cat si pentru rafinaria de la Burghausen precum si pentru operatiunile de rafinare din Romania" a declarat miercuri Rainer Seele la o intalnire cu personalul rafinariei Schwechat, precizand insa ca declaratii concrete cu privire la schimbul de active vor fi facute abia dupa ce contractul cu Gazprom va fi semnat.

OMV si Gazprom au convenit, in luna septembrie, un posibil schimb de active. Cu toate acestea, pana in prezent, nu s-a decis care sunt activele ce ar urma sa fie oferite in mod concret de OMV grupului Gazprom in schimbul unei participatii de 25% la zacamantul de gaze naturale Urengoy din Siberia.

Grupul austriac OMV este actionarul majoritar al Petrom, cu o participatie de 51,01%. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 18,9%, iar 9,3% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti. Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Upstream (Explorare si Productie), Downstream Oil (Rafinare si Marketing), Downstream Gas (Gaze si Energie).