Romania poate deveni "Valea Laserului", prin dezvoltarea acceleratorului de la Magurele si, in acelasi timp, un cluster maritim prin crearea unei porti navigabile naturale de intrare si iesire intre zona de Est si de Vest, a declarat, joi, in cadrul Bucharest Forum/Keystone Projects, Mircea Geoana, presedintele Institutului Aspen Romania, citat de Agerpres.

"Avem un numar de proiecte importante pentru Romania care au venit dinspre autoritatile statului roman. Primul pe care il consideram o sansa istorica pentru Romania este (...) folosirea acceleratorului de la Magurele pentru a transforma intreaga zona de la Bucuresti pana la granita noastra cu Bulgaria intr-o Vale a Laserului - Valley Laser ... Al doilea proiect, la care tinem foarte mult, pe care l-am inceput cu partenerii nostri, care se numeste un cluster maritim la zona de Rasarit a Romaniei. Romania are o geografie care trebuie pusa mai bine in valoare. Dunarea maritima de la Braila, Galati, Sulina, Tulcea, Constanta si Mangalia. Acea zona este poarta naturala de intrare si de iesire intre zona de Est si de Vest. Pe acolo ar trebui sa se intersecteze atat Coridorul IX, cat si ceea ce inseamna legatura transversala intre Asia, Asia Centrala, Caucaz, estul Europei si vestul Europei", a mentionat Geoana.

Potrivit presedintelui Institutului Aspen Romania, statul trebuie sa ofere sansa de dezvoltare mai multor zone din tara, asa cum s-a intamplat in cazul regiunii de vest sau al Bucurestiului.

'Pe zona de nord-est a Romaniei, intre Iasi, Cernauti si Chisinau, pe zona de nord a Romaniei - intre Baia Mare si Maramuresul istoric si conexiunea din Ungaria catre Europa de Vest, apoi toata zona de est a Romaniei, toate trebuie sa primeasca din partea statului roman sansa de dezvoltare pe care a oferit-o mai mult intuitiv partii de vest a Romaniei sau Bucurestiului. Revenind la Bucuresti, sunt foarte multe proiecte. Metropolis 4.0 este o tema pe care o vom discuta transversal astazi. Este un oras si o zona in jurul Bucurestiului care se duce pana la Ploiesti si care va putea duce pana jos la Giurgiu si va putea sa cuprinda poate cea mai importanta aglomerare urbana din aceasta parte a Europei', a subliniat Mircea Geoana.

Reprezentanti ai institutiilor cu atributii in domeniile cheie de politici publice, ai mediului de afaceri, institutii financiare internationale si de cercetare - inovare, alaturi de generatori de proiecte de dezvoltare urbana, se reunesc la Bucharest Forum/Keystone Projects, eveniment organizat, joi, de Institutul Aspen Romania, arata Agerpres.

Bucharest Forum / Keystone Projects face parte din seria de evenimente organizate de Institutul Aspen Romania, la implinirea a zece ani de activitate. Initiativa sprijina crearea unei viziuni de dezvoltare pe termen lung a Romaniei si procesele de elaborare a unor politici publice sustenabile si inovative. Evenimentul vizeaza proiectele capitale pentru valorificarea pozitiei geografice a tarii si conectarea cu principalele coridoare de comert, transport si energie din regiune si Europa, precum si dezvoltarea urbana si metropolitana.