OMV va ceda active din Marea Nordului si din Marea Norvegiei in schimbul unei participatiuni de 25% la zacamantul de gaze naturale Urengoy din Siberia. Schimbul de active va fi finalizat in cursul acestui an, a declarat vineri seful Gazprom, Alexei Miller, citat de Reuters. Activele OMV din Romania si Austria nu fac parte din intelegere.

Gazprom - OMVFoto: Colaj foto

OMV va ceda active din Marea Nordului si din Marea Norvegiei, a precizat directorul OMV, Rainer Seele, care efectueaza o vizita la Sankt Petersburg.

Reamintim ca, in ianuarie, HotNews.ro a relatat despre o intelegere "de principiu" intre OMV si Gazprom prin care compania rusa urma sa primeasca de la OMV rafinaria Petrobrazi de la Ploiesti, precum si un eventual acces la explorarile de gaze din Marea Neagra unde OMV detine licente. Acordul de astazi infirma insa ipoteza unui schimb de active care sa implice si Romania.

Grupul austriac OMV este actionarul majoritar al Petrom, cu o participatie de 51,01%. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 18,9%, iar 9,3% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti. Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Upstream (Explorare si Productie), Downstream Oil (Rafinare si Marketing), Downstream Gas (Gaze si Energie).