Complexul Energetic Hunedoara, aflat in insolventa, poate fi salvat doar daca vor fi concediati jumatate dintre mineri si dintre angajatii termocentralelor din Valea Jiului, a declarat Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, intr-un interviu acordat Agerpres.

Remus BorzaFoto: AGERPRES

"Insolventa reprezinta o solutie daca este asumata si administrata corect. Nu orice insolventa rezolva problemele. Uitati-va la RAAN, este in insolventa de trei ani si a intrat in faliment. Uitati-va la Hunedoara. Este in insolventa si o sa intre in faliment", a sustinut Borza.

El a precizat ca societatea a ajuns in aceasta situatie deoarece a fost victima prostului management si a ingerintei statului in managementul companiei.

"Sectorul minier trebuia reformat in 1990, cum au facut si polonezii. Noi am tot amanat reformarea acestui sector, care pentru Romania este identitar. In Romania, aceasta este cea mai veche meserie, are o continuitate de mai bine de 2.500 de ani. Aceasta nu inseamna ca acum trebuie sa facem doar de dragul unei traditii milenare concesii, sa alocam in fiecare an de la buget sute de milioane de lei. Ea trebuie restructurata, trebuie reformata", a aratat reprezentantul Euro Insol.

Borza a sustinut ca, de-a lungul timpului, niciun guvern nu a luat vreo masura radicala in Valea Jiului, avand in memorie mineriadele.

"Toate guvernele de dupa 1990 au trait sub imperiul unei frici ancestrale fata de mineri, pentru ca, bun, ei sunt niste oameni mai din popor, ce-i in gusa si-n capusa, se urca in camion, in tren, cu batele si ne aplica o corectie. Vorba aia, suntem in 2016. Si eu sunt absolut convins ca minerii din Valea Jiului sunt oameni cu un caracter de exceptie. Ei au fost o clasa sociala privilegiata inca de pe vremea lui Ceausescu. Sigur, este o munca grea, este o munca fizica, este o munca bruta, istovitoare, dar, deopotriva, au fost foarte bine platiti. Dintotdeauna, dar mai ales pana in 1989. Dar aceasta nu justifica o anumita prevalenta fata de alta meserie. Aveam un dinte impotriva lor, pentru ca erau multi, sunt multi si astazi, dar nu este vina lor. Este vina statului sa nu a avut curaj sa restructureze aceasta zona. Nu mai poti astazi defila cu zeci de mii de salariati in zona energetica", a spus Borza.

Potrivit acestuia, pentru o functionare optima a companiei vor trebui concediati jumatate dintre mineri si dintre angajatii termocentralelor Mintia si Paroseni.

CE Hunedoara se afla in insolventa din 7 ianuarie 2016 si are 6.300 de angajati, care lucreaza la minele de carbune Lonea, Lupeni, Livezeni si Vulcan, precum si la termocentralele Mintia si Paroseni.