Gigantul chinez HBIS cumpara unica otelarie a Serbiei, pentru 46 milioane euro
Hebei Iron and Steel "a oferit 46 de milioane de euro, o oferta care depaseste suma minima solicitata in licitatie", potrivit unui comunicat publicat pe site-ul guvernului sarb, care a acceptat aceasta propunere.
In momentul sau de varf, otelaria reprezenta pana la 14% din exporturile Serbiei. Potrivit cifrelor din 2014 ale camerei de comert din Serbia, Zelezara Smederevo, care are circa 5.000 de angajati, ramane primul exportator al tarii, cu aproape 9% din totalul exporturilor sarbesti.
Al treilea producator de otel din lume si cel mai mare din China, potrivit cifrelor pentru 2014 oferite de World Steel Association, HBIS a fost singura companie care a depus o oferta.
Dupa esecul negocierilor cu americanii Esmark Steel Group, in februarie 2015, otelaria este gestionata de HPK Engineering BV, cu sediul in Olanda, si care avea ca mandat privatizarea companiei.
Belgradul preluase la finele lui ianuarie 2012 otelaria din Smederevo, la 40 km est de capitala, pentru un dolar de la compania americana, care o achizitionase cu 23 de milioane de dolari in 2003. Aceasta masura viza mentinerea locurilor de munca si sustinerea acestei societati strategice pentru Serbia.
Guvernul sarb este angajat intr-un amplu program de privatizare, o conditie a FMI pentru un credit de 1,2 miliarde de euro acordat in 2015.
Sectorul siderurgic se confrunta cu dificultati si in China, din cauza unei supraproductii masive care constrange producatorii sa vanda in pierdere.

ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Cum se circulă pe liniile principale de cale ferată și cât au scăzut vitezele față de anii 80' și 90'
VIDEO Watchkeeper X - Drona militară din Armata Britanică ce ar putea ajunge să fie produsă în România pentru Armata Română
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade