Tribunalul Bucuresti a admis marti cererea formulata de Prospectiuni S.A. de intrare in insolventa in vederea reorganizarii companiei. Prin aceeasi hotarare, firma de insolventa Euro Insol a fost numita administrator judiciar. Prospectiuni S.A este o companie romaneasca, cu capital privat avand printre actionari Tender SA, companie controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, si SIF Muntenia.

Potrivit unui comunicat al Euro Insol, compania a fost infiintata in anul 1950, avand in obiectul de activitate furnizarea de servicii de achizitie a datelor geologice si geofizice pentru industria de petrol si gaze, atat in Romania, cat si in strainatate. Societatea are peste 750 de salariati. De la infiintarea sa, societatea a efectuat lucrari 2D de achizitie a datelor geofizice pe o intindere de peste 450.000 km si lucrari 3D pe o suprafata de aproximativ 10.000 km². Prospectiuni SA este extinsa si la nivel international, inca din anii '70 in tari precum Irak, Libia, Iran, Tadjikistan, Bulgaria, Portugalia, Albania, Maroc, Georgia, Senegal, etc.

In 2013, Prospectiuni S.A. a inregistrat o cifra de afaceri de 382 milioane lei. Pe fondul prabusirii pretului barilului pe pietele internationale, cifra de afaceri a

scazut la 307 milioane lei in 2014, respectiv 192 milioane lei in 2015, an in care compania a incheiat exercitiul financiar cu o pierdere de 26 milioane lei. La momentul deschiderii procedurii, societatea inregistra datorii de 97 milioane lei catre banci, bugete si salariati. Societatea detine active in valoare de aproximativ 200 milioane lei si are in derulare contracte cu o valoare de peste 40 milioane euro.

Tribunalul Bucuresti a stabilit urmatoarele termene de procedura: 17.05.2016 termenul pentru inregistrarea creantelor, 24.05.2016 termenul pentru intocmirea tabelului preliminar al creantelor, 07.06.2016 termenul pentru intocmirea tabelului definitiv si 26.05.2016 sedinta adunarii creditorilor.

"Deschiderea procedurii insolventei inseamna o gura de oxigen pentru a depasi greutatile financiare temporare ale companiei, cauzate de restrangerea activitatilor de explorare a zacamintelor de petrol si gaze pe fondul scaderii pretului petrolului. (...)In perioada 01 - 04 aprilie am efectuat o vizita in Kuweit unde am avut intalniri cu oficiali ai Ministerului Petrolului si ai Kuweit Oil Company, ocazie cu care am prezentat o oferta integrata de servicii plecand de la studii geologice si de fezabilitate (Prospectiuni S.A.), livrare de echipament petrolier, montaj si mentenatata (Vulcan S.A. Bucuresti si Uztel S.A. Ploiesti). Acest consortiu de firme romanesti are foarte mari sanse sa obtina in Kuweit contracte de cateva zeci de milioane de dolari chiar in 2016”, a declarat Remus Borza, reprezentantul Euro Insol.

Omul de afaceri Ovidiu Tender a fost condamnat in iunie 2015 la 12 ani si sapte luni inchisoare in dosarul RAFO-Carom, alaturi de Marian Iancu care a primit 14 ani de detentie. In dosar, Ovidiu Tender a fost trimis in judecata pentru inselaciune, instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoanei, in forma calificata si continuata, constituirea si apartenenta la un grup de crima organizata, spalare de bani si spalare de bani in forma continuata.

Euro Insol se mai ocupa si de insolventa companiei Vulcan Bucuresti, aceasta fiind detinuta tot de Ovidiu Tender.